Міністр фінансів США Джанет Йеллен у вівторок на зустрічі з міністром фінансів України Сергієм Марченком. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримає $4,5 млрд бюджетної підтримки від США

Міністр фінансів США Джанет Йеллен у вівторок на зустрічі з міністром фінансів України Сергієм Марченком. Фото Getty Images

Найближчими тижнями США виділять Україні $4,5 млрд прямої бюджетної підтримки. Про це сказала міністр фінансів США Джанет Йеллен у вівторок на зустрічі з міністром фінансів України Сергієм Марченком у межах щорічних зборів МВФ і Світового банку, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йеллен закликала партнерів і союзників швидше виконати свої зобов’язання щодо підтримки України та приєднатися до США, щоб зробити більше, оскільки Росія продовжує свої «варварські» атаки на Україну.
  • За її словами, найближчими тижнями Вашингтон має намір виділити Україні $4,5 млрд прямої бюджетної підтримки. Два тижні тому Конгрес схвалив це фінансування. Загалом пряма бюджетна підтримка США для України склала $13,5 млрд – усе у формі грантів, зазначає агентство.
  • Йеллен та інші фінансові чиновники G7 зустрінуться у середу у межах щорічних зустрічей МВФ та Світового банку, щоб обговорити потреби України у фінансуванні та відбудові.

Контекст

Україна вже отримала близько $19,4 млрд фінансової підтримки від іноземних партнерів, починаючи з 24 лютого 2022 року, зазначив Сергій Марченко. 

Також до кінця цього року Україна розраховує отримати €5 млрд від ЄС, $4,5 млрд від Сполучених Штатів та $1,3 млрд від МВФ. 

Міністр фінансів додав, що Україна потребує додаткового зовнішнього пільгового фінансування і грантів для покриття пріоритетних видатків держбюджету та для швидкого відновлення у наступному році. 

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС. Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня.

11 жовтня Єврокомісія розмістила облігації на €11 млрд, €2 млрд з яких буде використано для надання Україні макрофінансової допомоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні