Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП у листопаді сповільнилося до 4% через блокування кордону – Мінекономіки

У листопаді ВВП України порівняно з листопадом минулого року зріс приблизно на 4%. У жовтні зростання було на рівні 10,5%, у вересні – 9%. У підсумку за січень–листопад зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки з посиланням на попередні дані.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Блокування польсько-українського кордону було основним негативним фактором для експортерів і виробників, які залежать від імпортної сировини, зазначило Мінекономіки.
  • Водночас робота Українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону. В першу чергу, цим скористались виробники аграрної та металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд і залізничні перевізники. 
  • За оцінками Мінекономіки, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і у підсумку зафіксовано зростання ВВП на рівні 4%, зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Контекст

За даними Держстату, реальний ВВП України в третьому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,7%, а порівняно з липнем–вереснем 2022-го – на 9,3%. У другому кварталі цього року зафіксовано зростання ВВП на 19,5% після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі минулого року.

Раніше НБУ покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні