Категорія
Новини
Дата

У МВФ закликали до фінмоніторингу політиків без відтермінувань. У Раді запевнили, що «непорозуміння виправлене»

Поправки до законопроєкту про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs) щодо відтермінування набуття чинності суперечать домовленостям України й Міжнародного валютного фонду (МВФ) і міжнародним стандартам, повідомив «Інтерфакс-Україна» постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян. У Комітеті Ради з питань податкової політики повідомили, що вже відкликали вказану правку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, ефективний режим боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму (AML/CFT) є важливим для зусиль у подоланні корупції. 
  • «Узгодження дефініції національного публічного діяча (PEP) в Україні з міжнародними стандартами AML/CFT було й залишається ключовою реформою в попередніх і чинних програмах, які підтримує МВФ, і так само важливе на шляху до членства в ЄС», – йдеться у відповіді Степаняна.
  • За його словами, важливо не допустити створення реєстру національних публічних діячів на основі персоналій з огляду на те, що такий підхід не підтримує ні організація, яка запроваджує стандарти AML/CFT, Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FAFT), ні державні інститути України.
  • «Оскільки терміну виконання цього структурного маяка на кінець вересня не дотримано, фахівці МВФ дуже розраховують, що реформа буде ухвалена й реалізована на практиці без зволікань», – зазначив постійний представник фонду.
  • Водночас Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики в понеділок, 16 жовтня, переглянув своє рішення від 13 жовтня та відкликав правку про відтермінування фінмоніторингу до вступу України в ЄС, повідомив очільник комітету Данило Гетманцев.
  • «Законопроєкт про РЕРs підтриманий в редакції, погодженій з партнерами. Непорозуміння виправлене», – написав він.

Контекст

У червні Національний банк унормував окремі питання щодо застосування ризик-орієнтованого підходу банків до клієнтів – політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), які раніше містилися в рекомендаційних листах.

PEPs – особи, які займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо. 

У світі є країни з недостатньо розвиненими демократичними основами, високим рівнем корупції та підкупу чиновників. Саме тому були впроваджені особливі підходи до фінмоніторингу операцій клієнтів, які обіймають/обіймали певні державні посади. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні