Категорія
Новини
Дата

Вимога МВФ. Фінансовий комітет ВР підтримав обмежене скасування мораторію на податкові перевірки з листопада

Фінансовий комітет Верховної Ради (ВР) підтримав доопрацьовану редакцію закону про поновлення перевірок. Мораторій на певні види перевірок пропонують скасувати з 1 листопада, йдеться у документі, який є у розпорядженні Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Доопрацьований проєкт закону передбачає, що до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за підсумками 2021 року, відповідають одному з критеріїв: рівень сплати податку на прибуток на понад 50% менший, ніж по галузі, а рівень сплати ПДВ на понад 50% менший, ніж рівень сплати по галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з експорту становлять понад 25% загальних обсягів постачання, а рівень сплати податку на прибуток не нижчий ніж 50% по галузі.
  • Дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази.
  • Перевірки стосуватимуться і підприємців річний дохід яких становить понад 10 млн грн, а загальна сума витрат у податковій декларації становить понад 75% суми річного доходу.
  • Також податкова може прийти до підприємців, які платять робітникам меншу заробітну плату ніж середня по галузі. 
  • Зберігається мораторій на перевірки ФОП І та II групи. Також обмеження діють для підприємств чия податкова адреса зареєстрована на окупованих територіях або територіях де йдуть бойові дії.
  • У законі залишаються й норма, щодо обовʼязкових перевірок підакцизної продукції, готельного бізнесу та фінансових установ.

Контекст

Рішення зберегти мораторій на податкові перевірки для більшої частини бізнесу, ухвалене Верховною Радою у червні 2023-го, викликало серйозні розбіжності між Україною та МВФ. Скасування мораторію було одним із зобовʼязань українського уряду в межах чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) на $15,6 млрд, під яку «підвʼязана» допомога інших донорів на $115 млрд.

Попри попередню домовленість із фондом, відповідний закон був змінений в останній момент за ініціативи Офісу президента. Приводом стала зустріч Володимира Зеленського з бізнесом, на якій президент пообіцяв підприємцям подумати над створенням єдиного органу, що перевірятиме бізнес, та знайти певний компроміс у питанні відновлення перевірок.

Відтак мораторій на проведення перевірок фактично зберігся на час дії воєнного стану. Виняток – виробники підакцизної продукції, гральний бізнес і компанії, що надають фінансові та платіжні послуги, їх почнуть перевіряти вже з 1 жовтня.

Позиція МВФ, озвучена на переговорах про другий перегляд програми, що почалися 25 вересня у Варшаві – фонд не вважає, що Україна виконала цю обіцянку, розповідали у вересні три співрозмовники Forbes у ВР та серед учасників консультацій з МВФ.

Про те, що МВФ очікує нового голосування у Верховній Раді щодо відновлення податкових перевірок, повідомив на пресконференції у Києві на початку жовтня очільник місії Фонду в Україні Гевін Грей. «Метою є створення системи податкових перевірок, спрямованої на бізнеси, які мають найбільший ризик, і яка не накладає непропорційне навантаження на бізнеси, які не становлять ризику, – зазначив тоді Грей. – Але відновлення перевірок – це критичне питання».

Як уряд, Офіс президента і нардепи виходитимуть із ситуації, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні