Категорія
Новини
Дата

У небанківському секторі найбільше зросли активи ломбардів, а загалом ринок втратив 60 фінкомпаній у другому кварталі – звіт НБУ

За підсумками другого кварталу 2023 року в небанківському фінансовому секторі найбільше зростання активів продемонстрували ломбарди – плюс 264 млн грн. Про це йдеться у звіті Нацбанку щодо результатів діяльності небанківського сектору. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Ломбарди продемонстрували зростання на 6,3%, попри зменшення кількості гравців ринку – зі 171 до 164. Загальний обсяг активів цього сегмента – 4,5 млрд грн. 
  • Натомість фінансові компанії зменшили як свою кількість на ринку – 629 проти 689 кварталом раніше, так і обсяг активів – мінус 22,6 млрд грн (259,34 млрд проти 236,74 млрд), або мінус 8,7%. 
  • Відновлення обсягів наданих фінансових послуг призупинилося: цього кварталу основні фінпослуги, крім фінансового лізингу, скоротилися, йдеться у звіті НБУ. Зокрема, сповільнилося кредитування населення фінкомпаніями, хоч у попередні три квартали була стійка тенденція до зростання. 
  • Також в НБУ нагадали, що із серпня регулятор поновлює виїзні перевірки надавачів небанківських фінансових послуг у сфері фінмоніторингу, санкційного законодавства та валютного нагляду. 
  • Вдруге поспіль збільшився обсяг активів страховиків життя – на 4%. Активи ризикових страховиків незначно зменшилися через вихід з ринку семи установ. Обсяги премій і виплат зі страхування життя протягом кварталу майже не змінилися. Однак порівняно з другим кварталом 2022 року зміни значні: премії були вищими на 18%, а виплати – на 56%. 
  • Кредитні спілки наростили активи вперше за два роки. Попри повільне зростання, на кінець кварталу активи сягнули лише 60% довоєнного рівня.
  • Загальна частка небанківського фінансового сектору за підсумками другого кварталу в активах усього фінсектору України зменшилась на 1,2% і становила 10,9%. Банківський сектор тут домінує – 2,56 трлн грн. 
У небанківському секторі найбільше зросли активи ломбардів, а загалом ринок втратив 60 фінкомпаній у другому кварталі – звіт НБУ /Фото 1

Контекст  

За перше півріччя було видано 3 884 875 мікрокредитів на суму 18,4 млрд грн, свідчать дані НБУ. За весь минулий рік українці взяли в МФО мікропозик загалом на 23,9 млрд грн. 

Повномасштабна війна скоротила майже втричі ринок мікропозик. До 2022-го він постійно зростав і в піковому 2021-му видав кредитів на понад 65 млрд грн. У 2022 році ринок майже зупинився через війну, але з другого півріччя почав оживати. Відновилося й зростання претензій від людей. У січні 2023-го – 581 скарга, в березні – вже 786.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні