Категорія
Новини
Дата

У районі ЧАЕС горить понад 10 000 га лісу. Пожежі загрожують радіацією Україні, Білорусі та ЄС

У зоні відчуження в районі Чорнобільської атомної станції через бойові дії горять понад 10 000 га лісів. Станом на 27 березня, зафіксовано 31 пожежу, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пожежі у районі ЧАЕС спричиняють підвищений рівень радіоактивного забруднення – через горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, наголосила Денісова.
  • Контроль і гасіння пожеж неможливі через захоплення зони відчуження російськими військами.
  • Радіонукліди, які переносяться вітром на значні відстані, загрожують радіаційним забрудненням Україні, Білорусі та країнам Європи. Через вітряну та суху погоду інтенсивність і площа пожеж може збільшитися.
  • Полум’я може охопити сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, які розташовані на території Чорнобильської зони, вважає Денісова.
  • Омбудсман просить МАГАТЕ якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожеж.

Контекст

Вперше у своїй історії людство зіштовхнулося з ядерними та радіаційними ризиками через захопення озброєними терористами атомних електростанцій. Після початку війни в Україні російські війська захопили та утримують Чорнобильську та Запорізьку АЕС.

24 лютого російські війська захопили ЧАЕС і взяли персонал у заручники. Автоматизована система радіаційного контролю зони відчуження показала перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання. Верховна Рада повідомила, що неможливо встановити причини зміни радіаційного фону.

4 березня генеральний директор Міжнародної агенції з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріо Россі заявив про готовність поїхати до Чорнобиля, щоб вирішити проблему втрати контролю над станцією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні