Категорія
Новини
Дата

У Росії співробітники авіакомпаній і аеропортів масово отримують повістки у військкомати – «Коммерсантъ»

Співробітники щонайменше пʼяти російських авіакомпаній, у тому числі групи «Аерофлот», і більше 10 аеропортів отримали повістки у військкомат протягом доби після оголошення в РФ часткової мобілізації. За оцінками джерел, потенційно мобілізувати можуть 50–80% працівників, пише «Коммерсантъ».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Роботодавці активно працюють над складанням списків на бронь, а деякі вже відправили їх. Але джерела видання кажуть, що процедура незрозуміла і юристи компаній не мають розуміння, куди доцільніше передавати списки: до Міноборони, Мінтрансу чи місцевої влади РФ.
  • Більшість співрозмовників наголошують, що звільнення від призову критично не лише для пілотів та диспетчерів, а й для технічних, комерційних та IT-фахівців, оскільки польоти без них можуть просто зупинитися.
  • Як розповіли джерела в галузі, більшість пілотів в авіакомпаніях – офіцери запасу, які пройшли навчання на військових кафедрах льотних училищ, або рядові, які пройшли термінову службу в армії.
  • Джерело, близьке до групи «Аерофлот», оцінює чисельність «потенційних призовників» у всіх трьох своїх перевізниках (у тому числі в «Росії» та «Перемозі») більш ніж у половину штату. 
  • Найбільше побоювання викликає, за словами опитаних топ-менеджерів, можлива мобілізація не тільки екіпажів, але також технічних фахівців, IT-фахівців і співробітників комерційних підрозділів.
  • Як кажуть співрозмовники видання, їхня штатна чисельність набагато менша, і відсутність навіть кількох людей серйозно ускладнить або навіть паралізує роботу. Деякі перевізники вже зазнали труднощів з пошуком кадрів після відтоку IT-фахівців на початку весни і побоюються дефіциту на тлі переходу на вітчизняні системи бронювання.
  • Також повістки отримують співробітники аеропортів по всій країні, каже джерело, причому навіть ті, хто мав бронь. Це, наголошує співрозмовник видання, говорить про «серйозну неузгодженість у роботі військкоматів», яка породжує у людей побоювання отримати повістку «всупереч встановленому порядку».

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Президент РФ Володимир Путін розраховує витратити на збройні сили протягом найближчих двох років набагато більше, ніж спочатку планувалося, оскільки Росія адаптує бюджет до потреб більш тривалої і дедалі дорожчої війни в Україні. Витрати на оборону мають перевищити початкові бюджетні плани на наступний рік більш ніж на 43%, тоді як відповідні категорії національної безпеки та правоохоронних органів зростуть більш ніж на 40%, згідно з трирічним фінансовим планом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні