Категорія
Новини
Дата

Росія збільшить витрати на оборону на 43% через план затяжної війни – Bloomberg

Президент РФ Володимир Путін розраховує витратити на збройні сили протягом найближчих двох років набагато більше, ніж спочатку планувалося, оскільки Росія адаптує бюджет до потреб більш тривалої і дедалі дорожчої війни в Україні, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Витрати на оборону мають перевищити початкові бюджетні плани на наступний рік більш ніж на 43%, тоді як відповідні категорії національної безпеки та правоохоронних органів зростуть більш ніж на 40%, згідно з трирічним фінансовим планом, який є у розпорядженні Bloomberg.
  • Бюджетні прогнози змінюються, оскільки пріоритети зміщуються на користь збройних сил, а не на такі сфери, як захист навколишнього середовища. Витрати на «національну оборону» становлять майже 5 трлн рублів ($84 млрд), або 3,3% валового внутрішнього продукту, і зараз поступаються лише державним соціальним програмам за обсягом витрат.
  • За оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI) стаття «національна оборона» у бюджеті Росії становить близько трьох чвертей її загальних військових витрат та враховує фінансування оперативних витрат, а також закупівлю озброєнь.
  • Початковий план передбачав зниження витрат на оборону наступного року до 2,4% від обсягу виробництва порівняно з передбачуваними 3,2% у 2022 році та 2,6% роком раніше.
  • Бюджетний план передбачає витрати на призов майже у 16 ​​млрд рублів у 2023 році та 16,5 млрд рублів щорічно у 2024-2025 роках. Більшість інших відомостей про військові витрати залишаються засекреченими, і публікуються лише загальні цифри.
  • За даними SIPRI, минулого року Росія увійшла до пʼятірки країн із найбільшими у світі витратами на оборону. За оцінками аналітичного центру, Кремль збільшив витрати на армію на 2,9% у 2021 році до $65,9 млрд, що є третім поспіль роком зростання після зниження в період з 2016 по 2019 рік.
  • Уряд у четвер затвердив бюджетний план, і тепер законопроект має отримати підтримку обох палат парламенту та бути підписаним президентом, щоб стати законом. Він все ще може бути змінений, але більшість припущень навряд чи зазнають серйозних змін, вважає агентство.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня. 

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

21 вересня Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

21 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме, і звернувся до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку. Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю

Росія протягом кількох місяців отримувала приватні повідомлення від США із попередженням керівництва РФ про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї. Державний департамент був залучений до приватного листування з Москвою, але офіційні особи не сказали, хто доставив повідомлення і що саме вони містили.

Президент США Джо Байден під час виступу на Генасамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту організації та наголосив, що країна продовжить підтримувати Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні