Категорія
Новини
Дата

У Татарстані дрони атакували підприємство з виробництва «шахедів» та НПЗ

Співробітники Головного управління розвідки Міноборони атакували дронами завод з виробництва «шахедів» у Татарстані, пише УП із посиланням на джерело. Уражене підприємство розташоване за понад 1000 км від України. Також під ударом опинився НПЗ «Танеко» у Нижньокамську.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Удари відбулися по особливій економічній зоні «Алабуга», де Росія виробляє аналоги іранських безпілотників Shahed.
  • Влада Татарстану повідомила, що вранці на підприємства в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Це перша атака безпілотників по Татарстану.
  • За даними джерела УП, за атакою на Єлабугу стоїть Головне управління розвідки Міноборони.
  • Російські Telegram-канали також пишуть про атаку безпілотників по НПЗ «Танеко» у Нижньокамську. За попередніми даними, дрон впав на одну з установок на підприємстві.
  • Наразі це ураження найвіддаленішого від кордонів України нафтопереробного заводу: мінімальна відстань від підконтрольних ЗСУ територій перевищує 1100 км. На відміну від більшості великих нафтопереробних заводів, «Танеко» є сучасним підприємством, побудованим у ХХІ столітті, що недавно освоювало значні інвестиції у розширення виробництва. Його поточна потужність оцінюється у 18 млн т переробки сировини на рік, що робить його третім за величиною нафтопереробним заводом країни-агресора.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло раніше Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Видання Financial Times із посиланням на трьох співрозмовників повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні