Категорія
Новини
Дата

У травні обсяг залучених бізнесом кредитів зріс на 7,3 млрд грн – НБУ

1 хв читання

У травні приріст гривневих кредитів бізнесу за місцяць становив 1,4%, або 7,3 млрд грн до 535,9 млрд грн, свідчать дані Національного банку України. У річному вимірі зростання прискорилося із 6,3% до 8,6%.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом у травні обсяг кредитів зріс на 1,7%, або на 17,4 млрд грн до 1,04 трлн грн, порівняно із квітнем. 
  • Приріст гривневих кредитів домашнім господарствам (крім фізичних осіб – підприємців) у травні становив 1,9% порівняно із попереднім місяцем, або 4,3 млрд грн до 233,8 млрд грн.
  • Водночас загальний обсяг коштів клієнтів у банках у травні збільшився на 1,4% за місяць, або на 35,6 млрд грн. Таким чином, клієнти тримають в українських банках вже понад 2,5 трлн грн.
  • Зокрема, домашні господарства збільшили залишки коштів на гривневих рахунках за місяць на 14,9 млрд грн, або 2,1%. Зростання коштів населення на рахунках у наційональній валюті у річному вимірі становить 21,3%. Кошти на рахунках українців в іноземній валюті у травні практично не зростали: приріст становив лише 0,2% за місяць та 3,9% у річному вимірі.

Контекст

Згідно із оглядом банківського сектору за І квартал 2024 року, українські банки три квартали поспіль нарощують корпоративне кредитування, водночас частка субсидійованих державою позик скоротилася до третини працюючого валового портфеля. Попит на бізнес-кредити поза межами державних програм розширився, зокрема, з огляду на зниження ставок.

Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%, йдеться в огляді. У першому кварталі обсяги кредитів найбільше зросли в торгівлі. Кредити у машинобудуванні та фінансовому секторі надавалися підприємствам державної власності. Агрокредити скорочувалися другий квартал поспіль через погашення раніше отриманих позик.

Український сектор малого і середнього бізнесу готується до зменшення потоку «дешевого» кредитування у межах програми «5-7-9%». На початку травня уряд переформатував її, звузивши можливості для отримання позик на оборотний капітал. Тепер бізнес не зможе взяти кредит з ціллю фінансування оборотного капіталу більш ніж на 5 млн грн. На кого найбільше вплинуть нові правила «Доступні кредити 5-7-9%» та які є альтернативи пільгової програми в Україні, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні