Категорія
Новини
Дата

Кабмін розширить програму пільгових кредитів на будівництво малих електростанцій

1 хв читання

Уряд готує рішення щодо розширення програми доступних кредитів «5-7-9%» на проєкти розподіленої генерації. Про це повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев на нараді з представниками бізнесу 4 червня.

Деталі

  • Серед ключових питань, що порушував під час наради бізнес, – доступ до фінансових ресурсів, необхідних для реалізації проєктів розподіленої генерації.
  • Йдеться як про альтернативну генерацію, так і про балансуючі потужності – невеликі електростанції на біопаливі, високоманеврові електростанції, що працюють на газі, системи накопичення енергії тощо.
  • «Один з інструментів, який зарекомендував себе дуже гарно і який держава може запропонувати бізнесу, – пільгове кредитування за програмою «5-7-9%», – заявив Соболев. 
  • За його словами, це до 150 млн грн кредиту на пільгових умовах, що достатньо для реалізації невеликих проєктів. 
  • Уряд працюватиме з ЄБРР та ЄІБ над тим, щоб швидше залучити кошти Ukraine Facility на відновлення енергетики, зазначив Соболев.

Контекст

Після пʼяти масованих атак Росії по українських електростанціях у квітні–травні 2024-го по всій Україні відбуваються масштабні відключення світла.

Через російські обстріли Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації, заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 4 червня.

За його словами, уряд має стратегію для зміцнення енергетики, яка складається з п’яти великих блоків. Зокрема, посилення української ППО, ремонти пошкодженого обладнання і подальша розбудова захисту від дронів, децентралізація енергосистеми, для чого вже сформовано комплекс заходів, міжнародна підтримка та співробітництво. Також одним із пунктів стратегії є енергоефективність та відповідальне споживання електроенергії.

Міненерго розраховує, що підвищення тарифів на електроенергію для населення допоможе відновити зруйновану державну генерацію. Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що новий тариф для населення дозволяє продовжити наймасштабнішу за часів Незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими.

5 червня Денис Шмигаль та президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає, що банк акумулює €300 млн на підтримку енергетичного сектору України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні