Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії конфіскували майже $1 млн Петра Авена у справі про ухилення від санкцій

2 хв читання

Керуючий майном підсанкційного російського мільярдера Петра Авена погодився виплатити понад 750 000 фунтів стерлінгів ($963 260), аби покласти край майже дворічному розслідуванню британської поліції за фактом ухилення від санкцій, пише Bloomberg.

Рішення означає першу конфіскацію коштів російського бізнесмена у Великій Британії. Раніше Національне агентство боротьби зі злочинністю (NCA) вимагало через суд конфіскувати у Авена 1,2 млн фунтів стерлінгів.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Тисячі фунтів стерлінгів готівкою, вилучені в особняку Авена за межами Лондона, також було передано відповідно до законодавства про «доходи від злочинної діяльності», заявила у лондонському суді Аннабель Дарлоу, адвокат NCA.
  • NCA звинуватило Авена в тому, що він є «прокремлівським олігархом», проте його адвокати відкинули це звинувачення.
  • Мільярдер окремо домагається скасування санкцій Великої Британії проти нього. Особисті переконання Авена ставлять його у «становище опозиції до нинішнього режиму», заявляв адвокат Хʼюго Кіт у Вестмінстерському магістратському суді.
  • «Перша успішна конфіскація NCA коштів, отриманих під час розслідування доходів від імовірного ухилення від санкцій, є важливою віхою, яка має підштовхнути до більш амбітних дій щодо забезпечення дотримання санкцій у майбутньому», – заявив старший радник із питань прав людини в Spotlight on Corruption Джеймс Болтон-Джонс.
  • Згідно з ухвалою суду, гроші, що зберігалися на банківських рахунках у HSBC Holdings Plc і Monzo Bank Ltd., були конфісковані після того, як дружина Авена та його команда з управління майном визнали, що ці кошти «або є майном, що підлягає поверненню, або призначалися для використання з протиправною метою».
  • Як раніше заявляли юристи NCA, у самого Авена немає банківського рахунку у Великій Британії, але його підозрюють у використанні рахунків дружини та компаній з управління майном як особистої «скарбнички» для фінансування свого способу життя.
  • Розслідування було зосереджено на виведенні близько 3,7 млн ​​фунтів стерлінгів з австрійського трасту до Великої Британії за кілька годин до введення європейських санкцій.

Контекст

Петро Авен та його партнер по «Альфа‑Груп» Михайло Фрідман потрапили під санкції ЄС за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022-го. Бізнесмени оскаржували твердження про ці звʼязки в Європейському суді. У березні 2022 року санкції проти Авена і Фрідмана запровадила Велика Британія, де вони мешкають.

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

У серпні 2023 року Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США внесло до санкційного списку бізнесменів Фрідмана та Авена,

У квітні вони здобули часткову перемогу в ЄС, коли суд погодився, що бізнесменів було внесено до санкційного списку без достатніх обґрунтувань. «Ступінь [їхньої] близькості» з Володимиром Путіним не свідчить, що вони підтримували його політику щодо України або надавали «матеріальну або фінансову підтримку особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України», – йшлося в рішенні суду. Проте це рішення стосувалося періоду з лютого 2022 року по березень 2023 року, тож бізнесмени залишилися під запровадженими пізніше додатковими санкціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд