Категорія
Новини
Дата

Суд ЄС скасував санкції проти мільярдерів Фрідмана та Авена, але вони продовжують діяти

Суд Європейського Союзу в середу, 10 квітня, ухвалив рішення анулювати включення російських мільярдерів Михайла Фрідмана та Петра Авена до списку санкцій Євросоюзу, йдеться у рішенні суду. Бізнесмени оскаржували рішення від 2022 року, яке вже перестало діяти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

 Ключові факти

  • «Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових актах, не є достатньо обґрунтованою і що включення пана Авена та пана Фрідмана до списків не було виправданим», – йдеться у заяві люксембурзького суду.
  • Таким чином суд задовольнив прохання Авена та Фрідмана й анулював для обох як початкові акти, так і акти, що зберігають списки обмежувальних заходів у період з 28 лютого 2022-го до 15 березня 2023 року.
  • У публікації в офіційному журналі ЄС про санкції було сказано, що Авен «отримував вигоду зі своїх звʼязків у владі», а Фрідману «вдалося налагодити міцні звʼязки з адміністрацією президента Росії Володимира Путіна».
  • Доповнено. Суд ухвалив рішення щодо документа Ради ЄС від 28 лютого 2022 року, яким проти Фрідмана та Авена запровадили санкції, та акт про продовження обмежень від 14 вересня 2022 року.
  • Проте, у березні 2023 року Рада ЄС змінила підстави для продовження санкцій проти мільярдерів. Їх серед назвали «провідними бізнесменами, залученими до сектору економіки, що забезпечує суттєве джерело доходу уряду РФ, який несе відповідальність за анексію Криму та дестабілізацію України». Це рішення Фрідман та Авен наразі оскаржують в окремих позовах.
  • Попри те, що юридично рішення ЄС не впливає на дію чинних обмежень щодо олігархів, воно створює політичні проблеми для продовження санкцій на наступні періоди, зазначає ЄП. Зокрема, у період до 2022 року після подібних рішень Суду Євросоюз був змушений припинити поновлення санкцій щодо більшості поплічників Януковича, які були внесені у санкційний список у 2014-му.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан опинилися під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022-го. Бізнесмени оскаржували твердження про ці звʼязки в Європейському суді. У березні 2022 року санкції проти Авена і Фрідмана запровадила Велика Британія, де вони мешкають.

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

У серпні 2023 року управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) внесло до санкційного списку бізнесменів Фрідмана та Авена, також під санкції потрапили акціонери «Альфа-Груп» Кузьмічов та Хан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні