Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії вперше можуть конфіскувати кошти російського мільярдера

2 хв читання

Петро Авен /Getty Images

Петро Авен Фото Getty Images

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії (NCA) вперше вимагає через суд конфіскувати кошти підсанкційного російського бізнесмена. Йдеться про Петра Авена та 1,1 млн фунтів стерлінгів ($1,4 млн), які правоохоронці вважають «доходом від злочинної діяльності» через порушення санкційного режиму. Про це повідомила Міжнародна мережа журналістів-розслідувачів (OCCRP).

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • NCA вважає, що зібрало достатньо доказів, що ці кошти отримані злочинним шляхом – «через переведення грошей з метою уникнення санкцій».
  • За версією слідства, гроші Авена зберігали для нього Стівен Гейтер, який діяв як його представник, і дружина бізнесмена Катерина Козіна. У травні 2022 року суддя задовольнив запит NCA про заморожування цієї суми. 
  • Після двох років розслідування NCA звернулося до суду з клопотанням про конфіскацію більшої частини цих грошей. Агентство вважає, що платежі, які проводили Гейтер і Козіна, порушували британські санкції та робилися для того, щоб їх обійти.
  • Законодавство не дозволяє конфіскацію активів через те, що під санкції потрапив їхній власник, пояснив представник NCA Стюарт Гедлі. Вилучення можливе у тому разі, якщо активи повʼязані зі злочинною діяльністю, додав він.
  • Гелен Тейлор із правозахисної групи Spotlight on Corruption називає цю справу прецедентом. «Це перша спроба британської влади переслідувати грошові кошти, які, як вона підозрює, використовували з порушенням антиросійських санкцій». 
  • Хоча 1,1 млн фунтів – «дрібниця для олігарха-мільярдера», своїми діями NCA подає «важливий сигнал, що санкції не можна порушувати безкарно».

Контекст

Петро Авен та його партнер по «Альфа‑Груп» Михайло Фрідман потрапили під санкції ЄС за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022-го. Бізнесмени оскаржували твердження про ці звʼязки в Європейському суді. У березні 2022 року санкції проти Авена і Фрідмана запровадила Велика Британія, де вони мешкають.

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

У серпні 2023 року управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) внесло до санкційного списку бізнесменів Фрідмана та Авена,

У квітні вони здобули часткову перемогу в ЄС, коли суд погодився, що бізнесменів було внесено до санкційного списку без достатніх обґрунтувань. «Ступінь [їхньої] близькості» з Володимиром Путіним не свідчить, що вони підтримували його політику щодо України або надавали «матеріальну або фінансову підтримку особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України», – йшлося в рішенні суду. Проте, це рішення стосувалося періоду з лютого 2022 року по березень 2023 року, тож бізнесмени залишилися під запровадженими пізніше додатковими санкціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд