Категорія
Новини
Дата

У Верховній Раді хочуть розглянути урядовий проєкт реформи БЕБ, проти якого виступив бізнес – Железняк

На розгляд Верховної Ради можуть винести урядовий законопроєкт №10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ), повідомив заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк у Telegram. Представники бізнесу розкритикували цей законопроєкт та підтримали альтернативний – №10439-2.

Ключові факти

  • Попри позицію міжнародних партнерів, бізнесу та громадськості влада намагатиметься «протягнути в екстреному порядку своє фейкове перезавантаження БЕБ, написане Татаровим», наголосив Железняк. 
  • За його словами, урядовий законопроєкт №10439 майже нічого не змінює, а саме перезавантаження БЕБ відбудеться через рік після завершення війни, вважає нардеп.
  • Железняк заявив, що планується швидко провести засідання комітетів (призначено на 21 лютого на 14:00) та швидко винести законопроєкт у зал на голосування (22-23 лютого) й ухвалити його в першому читанні, «щоб далі не допустити інший текст із справжнім перезавантаженням».
  • Європейська Бізнес Асоціація висловила сподівання, що «голос бізнесу буде почуто і підтримано законопроєкт №10439-2». EBA вважає, що він зможе реально провести реформування БЕБ.
  • Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.
  • Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження та врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій. «Маніфест 42» вважатиме такі дії «прямим і грубим порушенням принципів діалогу держави та бізнесу, про які було домовлено», – йдеться у заяві від 1 лютого.

Контекст

Кабмін подав до Верховної Ради два законопроєкти про перезавантаження БЕБ №10439 та зміни до КПК для удосконалення роботи бюро №10440

До створення нової концепції, крім Мінʼюсту, також були долучені заступник голови Офісу президента Олег Татаров та Офіс генпрокурора, стверджують два співрозмовники Forbes в ОП та ВР.

Про те, що Офіс президента працює над законом про перезапуск БЕБ, Forbes писав ще восени 2023 року. 

Під час підсумкової конференції наприкінці минулого року питання про перезавантаження БЕБ на особистий контроль взяв і президент Володимир Зеленський. «Перевірю, чому він (законопроєкт. – Forbes) досі не проголосований», – обіцяв він.

Процес прискорився після суспільного резонансу, викликаного арештом бізнесмена Ігоря Мазепи, цьому передували часті скарги підприємців на тиск силовиків. Одна з вимог – зменшити число правоохоронних органів, які можуть розслідувати справи, дотичні до бізнесу.

Перезавантаження БЕБ є одним із зобовʼязань, які Україна взяла на себе в рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом. До цієї реформи привʼязана й підтримка ЄС. Втім, у депутатів вже є низка питань до урядових законопроєктів.

У чому проблема та як зрештою відбуватиметься перебудова БЕБ, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні