Категорія
Новини
Дата

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт «Маски-шоу стоп». Що він передбачає

Верховній Раді пропонують змінити підхід до проведення обшуків у компаніях. Так званий законопроєкт «Маски-шоу стоп» №9211 зареєструвала у парламенті 17 квітня група народних депутатів з різних фракцій. Голова Мінцифри Федоров ініціював законопроєкт після скандальних обшуків у компанії MacPaw.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти  

  • Проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень з метою забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження» розроблено за участі Міністерства цифрової трансформації.
  • Документ передбачає, що адвокати та власники компанії зможуть знімати обшуки на відео, щоб унеможливити спекуляції слідчих. 
  • Техніка під час обшуків не вилучатиметься без ухвали суду. Інформацію з носіїв можна буде копіювати, тому компанія зможе продовжити роботу на інших пристроях. 
  • Для вилучення техніки потрібна буде ще одна ухвала суду – слідчий повинен обґрунтувати в суді, доказом якого злочину є техніка.
  • Передбачається запровадження строку, на який накладається арешт, – 60 днів. Після цього техніка та електронні пристрої підлягають поверненню, якщо не пред’явлено обвинувачення.
  • Прокурор має скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулось, то власник компанії може подати скаргу на прокурора.
  • «У законопроєкті ми врахували досвід трирічної роботи Парламентської спецкомісії по захисту бізнесу. Він дає відповідь на основні порушення та зловживання з боку силовиків під час обшуку в приватних компаніях», – зазначила одна з авторів законопроєкта, заступниця голови фракції «Слуга народу» Галина Янченко.

Контекст

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував розробку закону після того, як 15 лютого в офісі компанії MacPaw і в будинку її власника і CEO Олександра Косована відбулися обшуки через земельні ділянки, які компанія придбала в 2016–2021 роках.

Внести зміни до Кримінального процесуального кодексу в міністерстві планували в межах «Дія.City» ще до війни. «Через повномасштабне вторгнення питання було дещо відтерміноване. Зараз процес пришвидшився», – заявили раніше в пресслужбі Мінцифри. 

Налагодити взаємодію між правоохоронцями та бізнесом намагався майже кожен український уряд. Остання спроба була в 2018 році, коли був прийнятий закон під умовною назвою «Маски-шоу стоп-2». Від передбачав спрощення притягнення до відповідальності правоохоронців, які приймали незаконні рішення про відкриття кримінального провадження, а не поліпшення самої процедури обшуку.

Головна відмінність закону, який готує Мінцифри, – акцент не на усьому бізнесі, а на ІТ-компаніях.

У березні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував керівникам найбільших ІТ-компаній перші напрацювання майбутнього закону «Маски-шоу стоп». Що пропонує змінити Мінцифри та чи допоможе це бізнесу, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні