Категорія
Новини
Дата

Угода Adobe з придбання Figma за $20 млрд може стати предметом розслідування у ЄС

Угода розробника Photoshop та домінуючого гравця ринку ПЗ для креативної індустрії Adobe на суму $20 млрд щодо придбання конкурента Figma має стати предметом тривалого антимонопольного розслідування в ЄС, пише Financial Times. Цей крок загрожує спробі софтверного гіганта консолідувати ринок цифрового дизайну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами чотирьох джерел, європейські антимонопольні регулятори готуються розпочати офіційне розслідування придбання наприкінці цього року через побоювання, що угода призведе до меншої кількості інновацій та вищих цін.
  • Багато великих придбань зазнають перевірок, відомих у ЄС як розслідування «етапу 1», яке зазвичай займає кілька місяців. Але джерела припускають, що влада ЄС планує провести докладніше розслідування «етапу 2», яке може зайняти ще багато місяців і зрештою повністю зірвати угоду.
  • Adobe ще не надала угоди на розгляд регулювальним органам ЄС, і люди, близькі до процесу, кажуть, що компанія все ще може уникнути поглибленого розслідування, якщо надасть переконливі докази, щоб розвіяти їхні побоювання найближчими місяцями.
  • Adobe заявила, що все ще веде попередні переговори з регулювальними органами ЄС, Великої Британії та США, але, як і раніше, «впевнена у гідності справи і сподівається на успішне завершення угоди».

Контекст

Цей крок є ще одним ударом по угоді, яка вже перебуває під прицілом світових регуляторів. Велика Британія розпочала початкове розслідування угоди минулого місяця, тоді як Міністерство юстиції США також готує позов про її блокування.

Поряд з австралійською Canva, Figma є провідним виробником хмарних інструментів для дизайну, які обіцяють більш високу продуктивність, ніж програмне забезпечення Adobe, включно з системою редагування зображень Photoshop, що домінувала на ринку протягом багатьох років.

У лютому минулого року брюссельські регулювальні органи заявили, що угода має бути схвалена ЄС. Блок обґрунтував це рішення побоюваннями, що придбання загрожує суттєво вплинути на конкуренцію на ринку інтерактивного дизайну продуктів та програмного забезпечення.

Пропозиція Adobe для Figma оцінює компанію в 50 разів більше, ніж її річний регулярний дохід. Цінник у $20 млрд удвічі перевищує суму, в яку компанія була оцінена в раунді приватного фінансування у 2021 році, та вдесятеро більше, ніж її оцінка у 2019-му.

Раніше цього року Adobe заявила, що очікує на тривалі перевірки угоди, оскільки в усьому світі посилилася увага до технологічних транзакцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні