Угорщина єдина не відкликала односторонні обмеження агроімпорту з України – Єврокомісія /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Угорщина єдина не відкликала односторонні обмеження агроімпорту з України – Єврокомісія

1 хв читання

Getty Images

Угорщина залишається єдиною з країн – сусідів України, що зберегла односторонні обмеження проти українського сільськогосподарського імпорту, повідомила речниця Єврокомісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсіа Феррер, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • «Є все ще одна країна, яка не скасувала одноосібні заходи проти аграрного експорту з України… Країна, яка цього не зробила, – Угорщина», – зазначила речниця Єврокомісії.
  • Вона нагадала, що 28 квітня Єврокомісія погодила з чотирма країнами – сусідами України – Болгарією, Угорщиною, Польщею і Словаччиною – пакет заходів, який мав виконуватися після того, як згадані країни скасують свої одноосібні дії проти аграрного імпорту з України.
  • Цей пакет також включав пряму допомогу для фермерів, що постраждали, в п’яти країнах, включаючи Румунію.
  • «На цей момент ми все ще чекаємо на усунення певних односторонніх заходів, які були запроваджені до того, як ми зможемо зробити наступний крок», – заявила Феррер.

Контекст

Починаючи з 15 квітня ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати до інших країн – членів блоку.

Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія 11 травня звернулися до Європейської комісії із закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на мінсільгосп Польщі.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні