Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася з Румунією про європейські правила розподілу доходів при експорті та імпорті електрики

«Укренерго» підписало угоду з румунським оператором Transelectrica про перехід на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії, повідомив керівник НЕК Володимир Кудрицький.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада.
  • Аукціон буде спільним для компаній з обох країн і проходитиме на платформі «Укренерго». День поставки – 3 листопада.
  • «Напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії. Бо вони будуть синхронізовані з правилами в ЄС», – написав керівник НЕК.
  • «Укренерго» підписало угоду з операторами енергосистем Угорщини, Словаччини та Польщі про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO. «Останній крок – на боці європейських колег. Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження. Після цього ми розпочнемо спільні аукціони за всіма європейськими напрямами», – повідомив Кудрицький.

Контекст

За дев’ять місяців 2023-го Україна продала електрики у Європу на понад 176 млн грн, або в 50 разів менше, ніж торік, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine. Попри наближення холодів, в Україні профіцит електроенергії. У вересні Україна експортувала рекордні в цьому році обсяги електрики – 111,1 ГВт·год. Це у понад 500 разів більше, ніж у серпні, але учетверо менше за вересень 2022-го, свідчать дані EnergyMap

Найбільші експортери за дев’ять місяців 2023-го – дві компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова – «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг», а також державна «Укргідроенерго», за даними ExPro Consulting.

Весною 2023-го трейдери та Міненерго оцінювали, що у цьому році Україна може заробляти на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні