Категорія
Новини
Дата

Україна експортувала морським коридором 40 млн т вантажів – Кубраков

Від початку запуску українським коридором було експортовано 40 млн т вантажів, з яких 26 млн т – зерно, повідомив віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Ключові факти

  • Віцепремʼєр-міністр з відновлення взяв участь у Форумі партнерства між Україною та США. Кубраков зазначив, що за останні два роки Україна зміцнила експортні маршрути і збільшила обсяги експорту.
  • «Український коридор – тимчасовий коридор Чорним морем – дав змогу експортувати близько 40 млн т вантажів, зокрема 26 млн т зерна», – заявив Кубраков.
  • У першому кварталі 2024 року порти Дунайського кластера обробили понад 5,6 млн т вантажів, зокрема 4 млн т – на експорт.
  • За словами віцепремʼєра, також Україна створює нові та розширює наявні наземні прикордонні переходи вздовж західного кордону. Отже, уряд працює над тим, щоб український експорт потрапляв на глобальні ринки, а Україна створювала нові робочі місця.

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси склав 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні