Категорія
Новини
Дата

Українським коридором експортували 33,8 млн т. Він майже досяг довоєнних обсягів постачань з портів Великої Одеси

За 7 місяців роботи українським коридором було експортовано 33,8 млн тонн вантажів, повідомив віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Це більше, ніж було експортовано за рік роботи Зернової ініціативи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З початку відкриття коридору в серпні 2023 року ним пройшло 1140 суден, які експортували 33,8 млн т вантажів до 40 країн світу. З них 23,1 млн т – продукція українських аграріїв.
  • Наразі на підхід до портів Одеса, Чорноморськ та Південний очікують 150 суден, які мають експортувати майже 5 млн т вантажів, зазначив Кубраков.
  • «Можемо говорити, що ми вийшли майже на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси…», – сказав віцепремʼєр, додавши, що Україна запровадила ефективніший логістичний шлях без участі РФ, продовжуючи бути гарантом продовольчої безпеки. 
Українським коридором експортували 33,8 млн т. Він майже досяг довоєнних обсягів постачань з портів Великої Одеси /Фото 1

Інфографіка: Мінвідновлення

Контекст

У серпні, після виходу РФ із «зернової угоди», Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

Віра судновласників у новий маршрут зростала пропорційно ударам України по флоту та морських базах РФ. Спершу вони остерігалися використовувати альтернативний маршрут – Росія обіцяла розглядати цивільні кораблі як військові та бити по них. 

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн. За пʼять місяців через український коридор було експортовано майже 15 млн т вантажів, з них 10 млн т – агропродукція.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси склав 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні