Категорія
Новини
Дата

Наближається до довоєнного рівня. Україна у березні експортувала 11,8 млн т товарів на $3,2 млрд

У березні 2024 року Україна експортувала товарів на суму $3,2 млрд, свідчать попередні дані Мінекономіки. Загальний обсяг експортованої продукції вітчизняного виробництва склав 11,8 млн т, повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти

  • У першому кварталі 2024 року український експорт залишався на відносно стабільному рівні, який наближається до рівня січня 2022-го – місяця, що передував широкомасштабному вторгненню. 
  • «У фізичному вимірі – це близько 12 млн т, в грошовому – понад $3 млрд щомісячно. В березні, попередньо, експортовано товарів обсягом 11,8 млн т на $3,2 млрд», – зазначила Свириденко.
  • Мінекономіки нагадало, що збільшення несировинного експорту через відкриття доступу до ринків і експортне фінансування є одним з трьох ключових напрямків держполітики «Зроблено в Україні».

Контекст

За даними Мінекономіки, у 2023 року Україна наростила фізичні обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси становив 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, розповів Forbes топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній. «Україна експортує 2,5–3 млн т руди та металу на місяць», – зазначив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні