Категорія
Новини
Дата

Україна нарощує випуск озброєнь і може виробляти 4 млн дронів на рік – Зеленський

2 хв читання

Україна може виробляти 4 млн безпілотників на рік та швидко нарощує виробництво інших видів зброї, повідомив під час виступу на другому Міжнародному форумі оборонних індустрій (DFNC2) президент Володимир Зеленський. Він заявив, що Україна вже уклала контракти на виробництво 1,5 млн дронів цього року.

До вторгнення Росії у лютому 2022 року виробництво безпілотників в Україні практично не здійснювалось.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • За словами президента, в умовах війни українці змогли побудувати фактично нову оборонну промисловість.
  • Він повідомив, що лише за перше півріччя цього року в Україні виробили у 25 разів більше боєприпасів для артилерії та мінометів, ніж за весь 2022 рік.
  • Українці можуть створювати 4 млн дронів, і вже понад 1,5 млн законтрактовано, повідомив Зеленський.
  • «Українські захисники застосовують далекобійну ракету-дрон «Паляниця», а нова балістична ракета успішно пройшла льотні випробування. Україна також має «Нептуни», щонайменше 15 «Богдан» щомісяця та нову ремонтну базу для техніки», – сказав він під час форуму.
  • Президент України провів зустріч із керівниками й топменеджерами оборонних компаній країн-партнерів у межах другого форуму DFNC2. На заході були присутні представники BAE Systems, KNDS, MBDA, D&M Holding Company, Amentum Services, Inc., AeroVironment, Inc., Kongsberg Defence & Aerospace, Romarm, CZ Colt Group, Quantum Systems, Hellenic Defence Systems, DI Danish Defence & Security Industries Association.
  • Він наголосив, що темпи вітчизняного оборонного виробництва значно збільшилися з початку повномасштабного російського вторгнення. Водночас для подальшого зростання потрібен іноземний досвід, доступ до ланцюгів постачання й технологій.
  • За його словами, після першого форуму оборонних індустрій уже є важливі результати. Зокрема, щодо технічного обслуговування легких гармат, локалізації виробництва штурмових гвинтівок і створення потужностей для виробництва боєприпасів до стрілецької зброї.

Контекст

У грудні минулого року Зеленський заявляв, що у 2024 році Україна виробить мільйон безпілотних літальних апаратів. Згодом міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що Україна могла б виробляти 2 млн дронів на рік – удвічі більше за заплановані темпи виробництва – за додаткової фінансової підтримки з боку США, урядів інших західних країн та приватних осіб.

7 травня Кабінет Міністрів підтримав проєкт Указу президента України про створення окремого роду військ у ЗСУ – Сил безпілотних систем. Серед основних завдань: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

«Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський.

У серпні уряд виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для українських захисників. На той момент держава вже законтрактовала 1 млн дронів, 500 українських компаній виробляють БпЛА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд