Категорія
Новини
Дата

Говард Баффет допоможе з розмінуванням українських земель

Гуманітарне розмінування українських земель буде відбуватись за допомогою спеціальних протимінних дронів, які незабаром доставлять в Україну. Проєкт підтримала фундація американського інвестора Говарда Баффета, йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Команда Говарда Баффета візьме участь у довгостроковому проєкті з гуманітарного розмінування українських земель, повідомила віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, інноваційні розробки для цієї задачі вже в роботі. 
  • «Фундація Баффета має в цьому досвід, адже багато років веде подібні проєкти в Колумбії. Також він пообіцяв, що буде системно допомагати українському агробізнесу позбутись наслідків російської агресії», – заявила Свириденко.
  • Сам Баффет під час зустрічі заявив, що його фундація готова працювати разом з українським урядом і підтримувати урядові проєкти, щоб суттєво пришвидшити гуманітарне розмінування. 
  • Інвестор пообіцяв провести закупівлі машин для розмінування, а також задіяти в цьому процесі спеціальні дрони для розмінування.
  • Також він наголосив, що готовий допомагати притягнути Росію до відповідальності за злочини, які завдали збитків українському аграрному сектору. 
  • Свириденко вважає, що контакти та можливості Баффета допоможуть знайти однодумців у світі, що пришвидшить розмінування України.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого складає €25 млн.

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів, повідомив в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні