Українці в грудні завезли майже 1300 Starlink на пільгових умовах /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українці в грудні завезли майже 1300 Starlink на пільгових умовах

Getty Images

У грудні українці завезли 1310 терміналів Starlink, 98% – на пільгових умовах. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти  

  • Цього місяця станом на 19 грудня українці завезли 1310 Starlink. «98% заїхало на пільгових умовах із застосуванням нульового ПДВ/мита (1278 шт.)», – сказав Железняк.
  • За його словами, найпоширеніший спосіб ввезення – експрес-відправка: таким способом завезли 1057 девайсів. 231 термінал ввезли через пункти пропуску, 22 – поштою.

Контекст

Наприкінці листопада уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита та ПДВ. Під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового звʼязку до мережі інтернет (Starlink).

«Це рішення робить таку продукцію дешевшою приблизно на 25%. Сьогодні ми робимо ще один крок. Щоб українські виробники, які збирають таку продукцію в Україні, не опинились у невигідному положенні, Уряд додатково звільнив запчастини для зборки генераторів та енергетичного обладнання від ПДВ і мита», – пояснив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Левову частку терміналів Starlink в Україну завозять централізовано. Їх отримує насамперед Мінцифри. Щодо кількості цих терміналів є публічна статистика від міністерства, SpaceX та самого Маска. 

Останні дані 17 жовтня надав Маск у Twitter: 25 300 терміналів «відправили в Україну». З них більш ніж 20 000 отримали в Мінцифри, повідомили Forbes у відомстві. 

29 листопада стало відомо, що лише через три місяці після зниження ціни Starlink знову її підняв для українців – з $60 до $75. Також зросла ціна на термінали – з $500 до $700.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні