Категорія
Новини
Дата

Україна підписала угоду про участь у програмі ЄС «Єдиний ринок»

Україна підписала угоду з Європейським Союзом про участь у програмі «Єдиний ринок», це відбулося за підсумками вчорашнього спільного засідання українського уряду та Європейської комісії в Києві, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, бюджет програми становить €4,2 млрд, а один із її основних компонентів – розвиток конкурентоспроможності бізнесу. 
  • «Наша участь у цьому проєкті сприятиме додатковій підтримці українських підприємців, які є фундаментом нашої економіки», – сказав глава уряду.
  • Він повідомив, що також був підписаний меморандум між Україною та ЄС щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, біометану, водню та інших синтетичних газів. «Україна має надзвичайний потенціал у цій галузі, яка є майбутнім енергетики», – додав він.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. 

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій вимагають, щоб ЄС працював над початком переговорів про членство України в блоці. Президент Володимир Зеленський вважає, що цього року мають зникнути всі перепони для початку переговорів. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що до кінця 2023 року Україна хоче бути готовою до переговорів про вступ, а до кінця 2024 року – готовою до членства в ЄС.

3 лютого у Києві відбудеться саміт ЄС – Україна. Його порядок денний передбачає, поряд з іншим, обговорення військової допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні