Категорія
Новини
Дата

Україна планує відновити експорт електроенергії з 25 серпня – «Укренерго»

1 хв читання

Починаючи з 25 серпня, Україна може відновити експорт електроенергії до сусідніх країн, повідомляє пресслужба «Укренерго». Вже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. 

Останні місяці в енергосистемі був дефіцит внаслідок масованих обстрілів РФ, через це запроваджувались графіки відключень, у червні Україна імпортувала рекордний обсяг електроенергії.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Згідно з повідмоленням, відучора, 22 серпня, в Україні почала спадати спека, і на ранок п’ятниці – суттєво знизилось споживання. Крім того, з планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. 
  • «Це зумовлює профіцит потужності в українській енергосистемі у денні години, коли активно працюють сонячні електростанції», – сказано у повідомленні.
  • Зазначається, що для подолання профіциту потрібно або обмежити генерацію українських сонячних електростанцій або відновити експорт електроенергії в денні години.
  • «Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт…», – повідомило «Укренерго».
  • Експорт відбуватиметься виключно в період профіциту – під час активної роботи сонячних електростанцій. У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде. 

Контекст

Зокрема, з березня Росія почала завдавати масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд