Категорія
Компанії
Дата

Forbes Digital

Захопити ринок, якого немає. 12 компаній отримали право побудувати промислові батарейки і надавати послуги «Укренерго» за п’ятирічними контрактами в євро. Хто у списку?

4 хв читання

Energy storage в Україні мають отримати додаткові 99 МВт потужностей до осені 2025 року /Shutterstock

Першу ліцензію на систему зберігання енергії – energy storage – НКРЕКП видала лише у 2023 році Фото Shutterstock

Держоператор системи передачі «Укренерго» 15 серпня провів перший довгостроковий аукціон із закупівлі допоміжних послуг для балансування енергосистеми. Перемогли 12 учасників з 39. «Укренерго» не публікує назви цих компаній через законодавчі обмеження, введені у зв’язку з війною. Forbes дізнався імена декількох переможців. Хто вони і які перспективи мають на новому ринку?

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

За право підписати з «Укренерго» п’ятирічні контракти у євро 39 компаній боролися на аукціоні 15 серпня настільки запекло, що спустили ціну на 25-57%. 

«Сильний демпінг був. Програли. Різке падіння ціни відбулось під завершення аукціону», – каже власник інжинірингової компанії Solar Garden Сергій Проненко, який представляв на аукціоні своїх клієнтів – дві компанії, готові побудувати промислові системи збереження енергії потужністю 6 МВт і 11 МВт.

Прайскеп на цьому сегменті ринку допоміжних послуг – 1339,82 грн за 1 МВт. У результаті перемогли дванадцять компаній, які спустили ціни до 589 – 1001 грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд