Категорія
Новини
Дата

Більше генераторів та імпорту електроенергії. Єврокомісар з енергетики озвучила ключові напрямки підтримки України

2 хв читання

Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон закликала міжнародне співтовариство зробити більше, щоб взимку уникнути гуманітарної катастрофи в Україні через складну ситуацію в енергетиці, про це вона написала у колонці для Financial Times.

Енергосистема України все ще відновлюється після восьми масованих атак росіян.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Сімсон, потрібно вже зараз активізувати «безпрецедентні логістичні та допоміжні зусилля» і виконати шість кроків.
  1. Де це можливо, необхідно аби пошкоджені обʼєкти електро- та теплогенерації були відремонтовані та відновлені. 
  2. Якнайбільша кількість невеликих децентралізованих генераторів, які можуть бути швидко введені в експлуатацію, має бути передана в Україну. 
  3. Сонячні системи на дахах мають бути розгорнуті якнайшвидше, щоб забезпечити електроенергією лікарні, школи, громадські та житлові будинки. Оскільки децентралізована генерація електроенергії менше схильна до російських атак.
  4. Максимальний обсяг електроенергії, який може бути експортований в Україну з інших країн Європи, має поступово збільшитися. 
  5. Має бути збільшена пропускна спроможність на кордонах.
  6. Необхідно посилити пасивний захист енергетичної інфраструктури та протиповітряну оборону навколо критично важливих об’єктів. 
  • Вона наголосила, що європейські уряди та компанії можуть робити пожертвування до Фонду підтримки енергетики України, яким керує енергетична спільнота.
  • «Це найшвидший та найнадійніший спосіб закупівлі енергетичного обладнання для України. Механізм цивільного захисту ЄС може постачати запасні частини та обладнання, що було у використанні, яке відповідає потребам України», – додала вона.
  • Єврокомісар зазначила, що банки можуть допомогти знизити ризики проектів за допомогою підтримки страхування та гарантій. Також компанії можуть допомогти в навчанні робітників в Україні або встановити матеріали, такі як панелі та інвертори. Громадяни можуть допомогти за допомогою краудфандингу.
  • «Я закликаю всіх, хто може допомогти Україні до настання холодного сезону, зробити це… Україна не повинна залишатися сама, готуючись до найважчої зими», – заявила Сімсон.

Контекст

З березня Росія завдає масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд