Категорія
Новини
Дата

Україна розглядає варіанти реструктуризації боргу, але рішення не очікується до кінця літа – Bloomberg

Україна вивчає можливість реструктуризації боргу через обмежені джерела фінансування бюджету країни в умовах війни, проте рішення не очікується до кінця літа. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на трьох співрозмовників, знайомих з обговореннями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розглядається кілька сценаріїв, але рішення не очікується до кінця літа, розповіли агентству двоє джерел. Міжнародний валютний фонд консультує владу та здійснює аналіз фінансової та боргової ситуації в Україні. 
  • За словами співрозмовників агентства, один із варіантів, який розглядає Україна, передбачає так званий «запит на згоду», тобто запит від емітента на погодження власником облігацій внесення змін до умов випущених цінних паперів. Інший варіант передбачає використання заморожених російських активів як застави, хоча юридична життєздатність такої ідеї незрозуміла, зауважили співрозмовники.
  • Співробітники МВФ спілкувалися з українською владою від початку повномасштабного вторгнення і продовжують це робити зараз, зазначив речник фонду, не коментуючи безпосередньо питання щодо можливості реструктуризації боргу.
  • У Мінфіні України від коментарів відмовилися.
  • Реструктуризація облігацій України заради зниження боргового тягаря допоможе гарантувати, що фінансування від союзників у сфері оборони та гуманітарної допомоги не спрямовуватиметься на погашення власникам облігацій, пише видання.
  • Облігації України в доларах і євро торгуються нижче рівня, що вказує на ризик реструктуризації. Відповідно до даних, зібраних Bloomberg, облігації з погашенням у вересні торгуються з дисконтом понад 40% до номінальної вартості.  

Контекст

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що в найближчій перспективі Україна зможе обслуговувати свій зовнішній борг. «Навіть розмови про потенційну реструктуризацію дуже шкодять нам і нашим планам. У найближчу перспективу я не бачу жодних проблем з обслуговуванням зовнішнього боргу», – сказав Марченко в травні в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, у травні держава має виплатити $200 млн, схожа ситуація і в червні–серпні. Пікова виплата планується на вересень – $900 млн за єврооблігаціями.

У 2021 році державний та гарантований державою борг України щодо прогнозованого ВВП знизився до 51,1%, а державний борг – до 45,2%.

Державний борг на кінець грудня становив 2362,49 млрд грн ($86,61 млрд), з яких 45% – це державний внутрішній борг (ОВДП), а 55% – державний зовнішній борг, який складається з кредитів міжнародних фінансових організацій (24,7% від загальної суми державного боргу), єврооблігацій (26,5%) та іншого зовнішнього боргу (4%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні