Категорія
Новини
Дата

Україна та США планують оновити торгову угоду 2008 року

Сполучені Штати та Україна оголосили, що вони розпочнуть переговори щодо оновлення двосторонньої торгової та інвестиційної угоди 2008 року, щоб підтримати зусилля України щодо «створення більш прозорого та передбачуваного ділового середовища», пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У спільній заяві, опублікованій після 11-го засідання Американо-української ради з торгівлі та інвестицій, дві країни заявили, що працюватимуть над покращенням основної Угоди про торговельну та інвестиційну співпрацю 2008 року.
  • У вступному слові торговий представник США Кетрін Тай закликала делегації «спільно працювати над створенням середовища, яке спонукає компанії та приватних осіб жити, працювати та інвестувати в Україні».
  • Двостороння торгівля між США та Україною у 2021 році становила близько $4,4 млрд.

Контекст

У 2008 році уряди України та США підписали Угоду про торгову й інвестиційну співпрацю. З українського боку Угоду підписав тодішній міністр економіки Богдан Данилишин, від імені уряду США – торговий представник Сʼюзен Швоб.  Основною метою укладення угоди було розширення та зміцнення економічних відносин між країнами у звʼязку із вступом України до СОТ.

Угодою передбачалося створення постійно діючого двостороннього механізму співробітництва — українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій.

У січні та лютому 2022 року український експорт демонстрував дуже позитивну динаміку – зростання до аналогічного періоду минулого року становило 34%. Проте вже в березні відбувся обвал експорту – скорочення становило 50%.

У березні 2022 року український експорт скоротився на 57,9% проти лютого, а імпорт – на 75,8%. 

У жовтні загальна вартість українського експорту склала $3,8 млрд, що на 8,2% менше, ніж у вересні. Імпорт зріс на 2,6% – до $4,6 млрд, свідчать оперативні дані Мінекономіки. Обсяги українського експорту в жовтні склали 9,2 млн т. Це другий показник за обсягом із початку війни. Більше було тільки у вересні – жовтневий показник виявився на 4,6% меншим.

Найбільше падіння обсягів зазнала гірничо-металургійна галузь. Експорт руди скоротився на 286 000 т у порівнянні з вереснем (-21%). Чавуну експортували на 127 000 т менше ніж у вересні (-63%). В абсолютних числах експорт по цих товарах: руда – 1,06 млн т, чавун – 72 200 т. Для руди – це найнижчий показник з початку року.

Загалом за результатами 10 місяців, загальний торговельний оборот склав $80,3 млрд, з яких $36,9 млрд припадає на експорт і $43,4 млрд на імпорт. У порівнянні до 10 місяців 2021 року це, відповідно, скорочення експорту на 32,3%, а імпорту – на 23,9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні