Імпорт Росії скоротився майже на чверть через західні санкції – FT /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Імпорт Росії скоротився майже на чверть через західні санкції – FT

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Cанкції, запроваджені західними країнами у відповідь на вторгнення Москви до України, призвели до скорочення імпорту Росії, пише Financial Times із посиланням на дані німецького аналітичного центру. Китай стає найбільшим експортером до Росії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російське офіційне статистичне агентство кілька місяців не публікувало дані про імпорт, але, відстежуючи дані про торгівлю 57 країн, Кільський інститут світової економіки підрахував, що у червні, липні та серпні імпорт товарів до Росії був на 24% нижчим у річному обчисленні. Це відповідає щомісячному дефіциту імпорту у розмірі $4,5 млрд.
  • Падіння було викликано скороченням торгівлі з ЄС, яка знизилася на 43% влітку внаслідок жорстких санкцій Брюсселя, спрямованих проти російської економіки, тоді як торгівля Росії з Китаєм збільшилася на 23%, що зробило другу за величиною економіку світу головним торговим партнером Росії.
  • «Оскільки експорту Китаю недостатньо, щоб компенсувати падіння торгівлі Росії з ЄС, зусилля Росії щодо заміщення імпорту, що скорочується, виявляються все більш важкими», – кажуть аналітики.
  • Окремі офіційні дані Китаю, опубліковані у понеділок, показали, що вартість китайського імпорту та експорту з Росією зросла у жовтні на 35% у річному обчисленні, зростання різко контрастувало із загальним скороченням торгівлі Китаю.
  • В Інституті кажуть, що санкції, введені Заходом, очевидно, сильно бʼють по російській економіці і помітно обмежують споживчі можливості населення.
  • Згідно із даними, як експорт, так і імпорт російських товарів у жовтні скоротилися на 2,6% та 0,4% у річному обчисленні відповідно.

Контекст

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися наступного року, що, ймовірно, знизить високу інфляцію, але підвищить ризик глобальної рецесії, свідчить новий прогноз СОТ. На міжнародну торгівлю чинять кілька довгострокових тенденцій, у тому числі підвищення тарифів та інших барʼєрів, а також уповільнення темпів глобалізації, що загрожує посилитися внаслідок вторгнення Росії в Україну та інших геополітичних протиріч.

Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями.

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни та прискорює демографічний крах Росії. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні і ще більша втеча людей за кордон підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні