Категорія
Новини
Дата

Україна відправить ще 280 000 т агропродукції в рамках боротьби з голодом

Від початку роботи «зернового коридору» експортовано 2,37 млн т агропродукції. Найближчим часом з портів України буде експортовано 280 000 т продовольства для боротьби з голодом, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, в країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн т, в Європу – 32 судна з 0,85 млн т, а в Африку – 16 суден з 0,47 млн т агропродукції.
  • Також в рамках допомоги населенню Африки, яке, за даними Організації Об’єднаних Націй, знаходиться на порозі гуманітарної катастрофи, вже відправлено два судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН, на їх борту понад 60 000 т пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.
  • Окрім цього, завдяки партнерам з ООН закуплено ще 190 000 т зернових для подальшого експорту до держав африканського континенту.
  • Найближче судно, зафрахтоване ООН, – балкер Karia Angel, який наразі проходить інспекційну перевірку в Стамбулі. Після перевірки його буде поставлено на завантаження 30 000 т пшениці у порту «Чорноморськ».
  • У міністерстві також наголосили, що підписана Україною, ООН та Туреччиною «Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування» не передбачає жодних обмежень щодо напрямків експорту.
  • «Будь-які заяви вищого політичного керівництва Росії, спрямовані на обмеження експорту українського продовольства, розцінюємо як неприховане використання трагедії голоду в політичних цілях та чергові прояви цинізму, брехні та варварської сутності сучасної Росії», – додали у відомстві.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Таким чином, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних.

На 5 вересня у межах зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. Україна розраховує експортувати «зерновим коридором» 3 млн т агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні