Велика Британія закликає продовжити «зернову угоду» і зменшити вплив РФ на продовольчий та енергетичний ринки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія закликає продовжити «зернову угоду» і зменшити вплив РФ на продовольчий та енергетичний ринки

Getty Images

Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак планує закликати країни «Великої двадцятки» допомогти завершити війну в Україні, закривши лазівки, якими роками користувався президент Росії Володимир Путін, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За інформацією агентства, Сунак наполягатиме на глобальних діях, спрямованих на зниження вартості життя, розвитку світової торгівлі, запобігання голоду та припинення війни. Сунак прибуде на Балі, Індонезія, на зустріч лідерів найбільших економік світу. 
  • Замість Путіна на переговорах є міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Сунак сказав, що скористається можливістю, щоб «викрити путінське варварство і змусити Росію протистояти глобальним стражданням, спричиненим цією безглуздою кампанією насильства».
  • Зазначається, що Росія використовувала залежність Європи від російського газу та життєво важливих запасів продовольства України як важіль проти санкцій та як форму економічної війни.
  • Сунак сказав, що світовій спільноті необхідно вжити заходів, щоб «підтримати глобальну торгівлю продуктами харчування, аби врятувати життя людей, яким загрожує голодна смерть», зокрема після 19 листопада продовжити «зернову угоду».
  • Він додав, що Заходу необхідно «покінчити з мертвою хваткою Росії над світовими цінами на енергоносії», частково за рахунок вивільнення інвестицій для «зеленого» переходу.

 Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

1 листопада Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Ердоган же повідомив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.

Водночас речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН та президенту Туреччини, повідомив він.

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено вже цього тижня, казав заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Через це країни змушені шукати альтернативні джерела постачання. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку. Згодом лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні