ЄС готовий постачати електроенергію Україні у разі дефіциту /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС готовий постачати електроенергію Україні у разі дефіциту

Shutterstock

Європейський Союз заявляє про готовність постачати електроенергію Україні у випадку дефіциту. Про це в інтервʼю УНІАН повідомила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За її словами, наразі є необхідні передумови для того, щоб ЄС постачав електроенергію до України.Іі перший крок був зроблений ще в березні, коли за два тижні були синхронізовані українська енергомережа з мережею континентальної Європи.
  • «Очевидні країни, які могли б продавати електроенергію Україні, – це, звичайно, її найближчі сусіди. Обсяги, які вони можуть надати, обмежені потужностями для торгівлі, погодженими в рамках європейської енергомережі ENTSO-E. Ми продовжуємо дуже тісно співпрацювати з ними, аби збільшувати цей ліміт», – сказала Сімсон.
  • Сьогодні вона прибула з візитом до Києва і повідомила, що міжнародні партнери мають збільшити підтримку енергетичного сектору України. За словами Сімсон, Євросоюз стоїть поруч із Україною, щоб допомогти, доки Україна не переможе.
  • Єврокомісарка зазначила, що бачила масштаби руйнувань в Україні, і докладе всіх зусиль для збільшення фінансової, технічної та практичної допомоги. 

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. 17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив Галущенко. За його словами, інтенсивні обстріли відбуваються по всій країні, під ударом опинилась уся енергетична інфраструктура, незалежно від місця розташування.

Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив в інтервʼю Reuters міністр енергетики України Герман Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників. Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання

Російські окупанти зранку 31 жовтня завдали чергові масовані удари по обʼєктах енергетичної інфраструктури. Повідомляється про роботу ППО і вибухи на Київщині, у Харкові, Запоріжжі та інших містах і областях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні