Категорія
Новини
Дата

Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ

2 хв читання

З початком російської агресії України суттєво змінила географію експорту, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ). За результатами січня-жовтня частка експорту продукції АПК до Європи зросла до 59%, а до інших регіонів – впала.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У довоєнний 2021 рік частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, а за результатами 10 місяців 2023 року – вже 59%. Однак таке зростання вимушене, оскільки суттєво скоротилися постачання в інші регіони.
  •  Частка експорту до країн Африки скоротилася з 14% до 7%, Азії – з 19% до 12%, південно-східної Азії – з 13% до 4%.
  • «Основна причина таких змін – блокування морських портів України російськими військами. Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі лише через територію країн ЄС, призвів до змін», – повідомляє УКАБ.
Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ /Фото 1

Інфографіка: УКАБ

Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ /Фото 2

Інфографіка: УКАБ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Зокрема, українські аграрії були змушені шукати покупців своєї продукції в країнах Європи.
  •  Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі зерновій угоді в співпраці з ООН та Туреччиною, а також тимчасовому зерновому коридору, який здійснює відвантаження зараз.  
  • «Єдиний варіант відновити експорт на традиційні для України ринки – це забезпечити безпеку морських шляхів експорту та збільшити обсяги відвантаження цим каналом», – сказано у повідомленні.

Контекст

17 липня РФ заявила про вихід із «зернової угоди». Своєю чергою, Україна запропонувала альтернативний маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Водночас Росія здійснює систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

Чорноморським гуманітарним коридором уже пройшло 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Адміністрація морських портів України поінформувала, що перевалка зернових вантажів в українських портах за 10 місяців цього року зросла майже на 70% – до 34,9 млн т порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України станом на 15 листопада за 2023/2024 маркетинговий рік становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж у минулому сезоні, коли цей показник становив 15,56 млн т, повідомляє Мінагрополітики із посиланням на дані Державної митної служби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд