Категорія
Новини
Дата

Україні на швидку відбудову не вистачає $6,5 млрд, але головна складність не в цьому – Марченко

Швидка відбудова України на 2023 рік (Fast Recovery) потребує ще $6,5 млрд, проте міжнародні партнери здебільшого дають гроші під конкретні проєкти, а їхня реалізація займає тривалий час. Про це в інтерв’ю Forbes заявив міністр фінансів Сергій Марченко

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З $14 млрд $3,3 млрд вже є в бюджеті, і також є наміри партнерів по фінансуванню цих витрат, зазначив Марченко. 
  • «США $2,3 млрд ($0,8 млрд на енергетику, $1,5 млрд на відновлення), ЄС – €1 млрд, Японія – $600 млн. Через фонд UTRF Світового банку вже залучено $852 млн від ряду країн. А також експортно-кредитне фінансування від Великобританії (UKEF), Італії (SACE), Франції (BpiFrance)», – розповів міністр.
  • У підсумку залишаються потреби на $6,5 млрд, та навіть наявні гроші не можна так просто використати, наголосив очільник Мінфіну. За його словами, здебільшого партнери виділяють кошти на конкретні проєкти, а цикл проєктів складний та довготривалий. 
  • «По нових проєктах починаючи від ідеї до здачі обʼєкта може пройти 44 місяці. Якщо спрощена процедура – це 30 місяців. Якщо капітальний ремонт – до двох років. Поточний ремонт – в межах року», – уточнив Марченко. 
  • Міністр вважає пріоритетним сфокусуватися на підготовці техніко-економічних обґрунтувань проєктів, щоби потім під них шукати донорів.

Контекст

У вересні 2022 року Світовий банк оцінив у $349 млрд суму, яка необхідна для відновлення України. Оцінка заснована на збитках перших трьох місяців війни.

В України є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив наприкінці лютого в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, у межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

На кінець 2022 року Україна отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори перерахували ще $6,3 млрд. 

У квітні цього року голова Світового банку Девід Малпасс заявляв, що у 2023 році дефіцит фінансування програми швидкого відновлення України становить $11 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні