Категорія
Новини
Дата

Український бізнес більше хвилює блокада кордону, ніж корупція та бронювання працівників – дослідження

Понад 20% українських підприємств очікують від влади розв’язання питання з блокуванням західних кордонів. Про це свідчать результати щомісячного опитування промислових підприємств (#NRES) Інституту політичних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). У січні, крім стандартних питань про бізнес-клімат в країні, підприємців вперше запитали про вплив блокування кордонів на їхній бізнес. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 20,7% опитаних українських підприємств очікуваною зміною, що необхідна для покращення бізнес-клімату в Україні, назвали зняття блокади західних кордонів.
  • Питання розблокування кордонів підприємці вважають більш значущим, ніж корупція та страхування воєнних ризиків бізнесу (по 17% респондентів), бронювання працівників від мобілізації (15% респондентів) чи розв’язання питань з блокуванням податкових накладних (6% респондентів), зазначають автори дослідження. 
  • Однак очікування розблокування кордонів для бізнесу менш значуще, ніж очікування щодо завершення війни (87% респондентів), зниження податків (44% респондентів), спрощення законодавчих вимог для бізнесу (32% респондентів), деокупації територій України (30% респондентів) та доступного кредитування (25% респондентів). 
  • Водночас відсоток підприємств, що повідомляють про скорочення експорту, зріс з 20% у грудні до 34% у січні. А частка підприємств, які повідомляють про зростання експорту, знизилася з 31% у грудні до 19% у січні. 
  • Загалом довгострокові очікування бізнесу покращуються, а невизначеність зменшується, проте відновлення бізнес-активності «тут і зараз» стагнує на тлі занепокоєнь компаній щодо безпеки, браку працівників і проблем із попитом, свідчать результати дослідження.
  • У січні 2024 року порівняно з груднем 2023-го погіршився Індекс відновлення ділової активності (його розраховують на основі різниці частки відповідей на запитання: що краще – «як є зараз» чи «як це було рік тому»). Частка підприємств, які повідомили, що їхня ділова активність покращилася порівняно з попереднім роком, знизилася з 64% у грудні до 56% у січні. 
Український бізнес більше хвилює блокада кордону, ніж корупція та бронювання працівників – дослідження /Фото 1

Питання бізнес-клімату, які хвилюють український бізнес. Опитування Інституту економічних досліджень

Цитата 

«Стагнація відновлення бізнесу відбувається на тлі занепокоєнь щодо безпеки, браку працівників і проблем з попитом. Однак зниження Індексу відновлення ділової активності відбулося внаслідок зменшення частки тих, у кого «все добре», а не зростання кількості підприємств, у яких «все погано». Це вже тішить», – зазначила Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД.

У межах дослідження фахівці Інституту економічних досліджень та політичних консультацій опитали 552 підприємства (більшість – промислові) у 21 регіоні України, що працюють в секторах промисловості, агробізнесу та ритейлу. 

Контекст

У січні бізнес погіршив оцінки поточних результатів і перспектив своєї діяльності, свідчить опитування НБУ. Минулого місяця Індекс очікувань ділової активності знизився до 41 з 45,7 у грудні 2023 року.

Негативно повпливали на очікування респондентів такі фактори: посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність щодо строків та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, брак кваліфікованих кадрів і сезонне послаблення економічної діяльності на початку року.

Усі учасники опитування прогнозували здорожчання цін або тарифів на власну продукцію чи послуги. Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – в секторі будівництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні