Категорія
Новини
Дата

Український експорт IT-послуг з початку року перевищив $6,5 млрд. Обсяг у листопаді зріс на 8,4% попри відключення електроенергії

Експорт IT-послуг за 11 місяців минулого року виріс на 7,3% і приніс понад $6,5 млрд. За листопад 2022 року експортна виручка IT-послуг зросла на 8,4% і принесла на $45 млн більше порівняно з жовтнем, йдеться у повідомленні Львівського ІТ Кластера з посиланням на дані НБУ. Проте обсяги експорту листопада все ж були меншими на 14%, ніж у цей самий місяць 2021 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У листопаді експорт комп’ютерних послуг все ще складав майже половину в структурі всього експорту послуг – 44,3%. Це на 5,4% більше, ніж позаторік. Загалом за 11 місяців 2022 року частка IT-експорту стпановить 45,3%, що на 7,9% більше, ніж за цей самий період 2021-го.
  • Крім того, з січня по листопад 2022 року експорт IT-послуг виріс на 7,3%, і приніс понад $6,5 млрд, перевищивши показник 2021 на $447 млн. Сукупна експортна виручка всіх послуг за цей період скоротилася на 11,5%, якщо порівнювати з 2021 роком.
  • «Уперше за два місяці обсяг IT-експорту зріс. Однак це радше виняток з правила, ніж закономірність. Якщо ж порівнювати з минулим роком помісячно, то цифри невтішні. Водночас ІТ – це чи не єдина сфера, яка мала позитивну динаміку в 2022 році. Галузі вдалося вистояти завдяки високому рівню адаптивності», – каже CEO Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.
Український експорт IT-послуг з початку року перевищив $6,5 млрд. Обсяг у листопаді зріс на 8,4% попри відключення електроенергії /Фото 1

Інфографіка: Львівський ІТ Кластер

Контекст

Понад половина айтівців може поїхати з України, щойно відкриють кордони, вважають експерти. За оптимістичного сценарію, після відкриття кордонів Україна втрачає технологічний хаб, трохи менший за Львів, де нині нараховують 37 000 спеціалістів. За умови, що євроінтеграція триватиме, західні партнери підтримуватимуть відбудову, а в країні пануватиме економічна свобода, емігрувати все одно налаштовані 12% айтівців. Це до 27 000 спеціалістів, які залишать країну разом із $1–1,38 млрд недоотриманого експортного виторгу.

Якщо цьогоріч відтоку не буде, то IT-експорт має зрости до $8,5 млрд проти торішніх $6,9 млрд, свідчать розрахунки експертів Кластера. «Але це найбільш оптимістичний сценарій, я в нього не вірю», – каже Веселовський.

Другий – нейтральний варіант – означає переїзд за кордон 52 000 спеціалістів і просідання експортного виторгу на $1,8–2,35 млрд. «Айтівці – найбільш ліберальна частина українського суспільства», – пояснює Веселовський. Емігрантські настрої посиляться, якщо влада регулюватиме економіку, як і під час війни, попри підтримку Заходу й курс у ЄС.

Портрет потенційного IT-емігранта: досвідчений спеціаліст із високим доходом, чоловік 32–34 років, який має пару чи сім’ю. Його виїзд не позначиться на експорті миттєво, каже менеджерка дослідницьких проєктів Львівського ІТ Кластера Ярина Возняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні