Категорія
Новини
Дата

«Укргідроенерго» готує позов проти Росії щодо відшкодування збитків

Державна компанія «Укргідроенерго» планує в жовтні подати позов проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо відшкодування збитків, повідомив в інтервʼю Forbes гендиректор компанії Ігор Сирота. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • «Укргідроенерго» оцінює збитки, завдані компанії Росією. Цей процес має завершитись протягом двох місяців, зазначив Сирота. 
  • За його словами, компанія має два пошкоджених активи. Це втрата двох агрегатів на Каховській ГЕС, а також руйнування недобудованої вітроелектростанції на острові Зміїний. Там був побудований на 80% вітряк, а також акумулятор і генератор.
  • «Зараз не можу сказати точну суму збитків, але точно більше 1 млрд грн», – каже Сирота 
  • Каховська ГЕС працює трьома агрегатами із шести – це 30–40% потужності. Вона працює рівним графіком тільки в денні часи: з 8-ї ранку до 10-ї вечора. Станція не бере участі в балансуванні системи. 
  • «Укргідроенерго» не може доставляти туди запчастини, щоб здійснювати ремонти й підготовку до осінньо-зимового періоду. 

Контекст 

«Укргідроенерго» – найбільша гідрогенерувальна компанія України, до складу якої входять десять станцій на річках Дніпро та Дністер. Одна зі станцій компанії – Каховська ГЕС – була окупована Росією в перші дні війни. Всього на окупованих територіях України знаходиться 35% української генерації електроенергії, за даними Міністерства енергетики. 

На окупованій із 24 лютого Росією українській території опинились пʼять великих електростанцій: Запорізька АЕС, ДТЕК Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, ДТЕК Луганська ТЕС. Їхня загальна потужність близько 14 ГВт. Ще чотири електростанції розташовані менш ніж за 20 км від лінії фронту: ДТЕК Криворізька ТЕС, ДТЕК Курахівська ТЕС, Зміївська ТЕС, Словʼянська ТЕС. Їхня загальна потужність приблизно 8 ГВт. Загальна потужність української енергосистеми – понад 50 ГВт.

Мінімальні потреби у відновленні зруйнованих Росією активів України складають $188 млрд, підрахували експерти проєкту «Росія заплатить». 

На окупованій території України в руках росіян опинилися величезні поклади ресурсів, які використовують у різних галузях: від виробництва деталей для літаків до смартфонів. Їхня вартість – мінімум $12,4 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні