Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив 33,4 млрд грн додаткової дотації місцевим бюджетам. З неї компенсуватимуть втрату «військового ПДФО»

Кабінет міністрів передбачив у проєкті бюджету на 2024 рік 33,4 млрд грн додаткової дотації з центрального у місцеві бюджети. З цих коштів уряд компенсовуватиме місцевій владі втрату податку на доходи фізичних осіб із зарплат військовим, який планується перенаправити з місцевих до центрального бюджету. Про це Forbes повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів, йдеться у редакційному матеріалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Назва відповідної статті проєкту бюджету «Додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації».
  • Оскільки уряд планує перенаправити військовий ПДФО до центрального бюджету вже з 1 жовтня (відповідний законопроєкт повинна ухвалити Верховна Рада), місцеві органи влади втратять близько 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного. Коштом додаткової дотації Кабмін компенсовуватиме ці втрати регіонам, де податок мав суттєве значення для місцевих бюджетів, уточнюється у коментарі пресслужби Мінфіну, наданому Forbes.
  • Згідно статті 24 проєкту закону про держбюджет на 2024-й, розподіл цих коштів здійснює Кабмін.

Контекст

За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшилися у вісім разів: 96 млрд грн у 2023 році проти 12 млрд грн у 2021-му, написав у Telegram Денис Шмигаль, коментуючи ідею перенаправити ці кошти у центральний бюджет. «Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військовим», – пояснює він.

Уряд хотів би забрати військовий ПДФО з місцевих бюджетів, починаючи вже з жовтня, оскільки у вересні Рада, ймовірно, погодить розширення цьогорічних держвидатків на понад 300 млрд грн. «Законопроєкт (про зміни до держбюджету, – Forbes) ухвалюватиметься комплексно з законопроєктом про військовий ПДФО», – сказав Данило Гетманцев.

Кошти підуть на закупівлю й власне виробництво зброї, зазначив Шмигаль. Йдеться про виготовлення дронів (50% коштів) та військової техніки (50%), поточнив Гетманцев. 

Додаткова потреба держбюджету за статтею видатків на ремонт і закупівлю військової техніки, обладнання й озброєння тільки до кінця року складає 13,2 млрд. Річний бюджет за цим напрямом – 357,1 млрд грн.

Ідея забрати у місцевих бюджетів військовий ПДФО зʼявилася ще влітку – після суспільного резонансу, викликаного неоднозначними, як для часів війни, закупівлями деяких місцевих органів влади (барабани та овочерізки для бомбосховищ), реконструкцією стадіонів, перекладанням бруківки тощо. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні