Узбекистан лобіює зняття ЄС санкцій з російського мільярдера Усманова – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Узбекистан лобіює зняття ЄС санкцій з російського мільярдера Усманова – FT

Getty Images

Узбекистан лобіює скасування санкцій щодо мільярдера Алішера Усманова та його сестри, пише Financial Times. Усманов був одним із 26 росіян, які потрапили під санкцій ЄС у перші дні після повномасштабного вторгнення в Україну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сестра Усманова – Гульбахар Ісмаїлова – також потрапила під санкції на тій підставі, що вона була законним власником деяких активів Усманова, таких як його яхта Dilbar вартістю $600 млн.
  • За словами двох джерел, знайомих із обговореннями, Ташкент використав нещодавні зустрічі між офіційними особами Узбекистану та ЄС, щоб висловити занепокоєння щодо санкцій. Країна уже надає юридичну допомогу Усманову у можливому судовому розгляді проти Брюсселя, якщо блок відхилить прохання скасувати санкції.
  • Усманов, статки якого до вторгнення РФ становило близько $20 млрд, підтримує тісні звʼязки з Узбекистаном, де він народився. Ташкент стверджує, що введені проти нього санкції, зокрема заморожування активів та заборона на поїздки, обмежили можливості мільярдера інвестувати частину свого статку в країну.
  • Прес-секретар Усманова заявив: «Ми не можемо коментувати дії уряду Узбекистану, але санкції справді заважають інвестиційним та благодійним проектам».
  • І Усманов, і Ісмаїлова подали офіційні апеляції проти обмежень ЄС, поряд із більш ніж дюжиною інших російських олігархів.
  • Лобіювання Ташкента відбувається в той час, коли ЄС прагне налагодити тісніші звʼязки з Узбекистаном та іншими країнами Центральної Азії, оскільки регіон переглядає свої відносини з Росією на тлі війни в Україні.
  • Будь-які дії зі зняття санкцій з Усманова та Ісмаїлової вимагатимуть одностайного схвалення всіх 27 членів ЄС і потенційно викличуть аналогічні дебати стосовно десятків інших російських олігархів із подвійним громадянством, які підпадають під санкції, заявили Financial Times кілька чиновників ЄС.

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Британії та ЄС. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвеста» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

У своєму первісному обґрунтуванні введення санкцій проти бізнесмена 28 лютого ЄС повідомив, що «Усманов виступав за президента Путіна і вирішував його бізнес-проблеми, тому він активно підтримував матеріально чи фінансово російських осіб, які відповідають за анексію Криму та дестабілізацію України».

Навесні Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив призупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

21 вересня співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать російському мільярдеру Алішеру Усманову, неподалік від Мюнхена. Метою рейду був пошук доказів у раніше закритих справах проти Усманова за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. Згодом щодо цього олігарха також проводили обшуки на моторній яхті на півночі Німеччини.

Вчора німецькі правоохоронці провели обшуки у філіалах швейцарського банку UBS у Франкфурті та Мюнхені в рамках розслідування підозр у відмиванні грошей Алішером Усмановим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні