Категорія
Новини
Дата

В НБУ розповіли, на яку програму з МВФ розраховує Україна

Україна розраховує, що майбутня програма розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) матиме два етапи – воєнний та повоєнний – і триватиме чотири роки. Про це повідомили в пресслужбі Національного банку, коментуючи початок роботи місії МВФ щодо нової програми.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Місія працюватиме в гібридному форматі. Передбачені численні офлайн- та онлайн-зустрічі. До складу команди України увійдуть представники НБУ, Мінфіну й інших відомств.
  • «В основу загальної концепції програми, яка обговорюватиметься під час роботи місії, закладено продовження курсу України на євроінтеграцію, зокрема приведення національного законодавства України до стандартів та норм ЄС», – зазначають у пресслужбі НБУ.
  • Також зобов’язання України стосуватимуться монетарної, бюджетної, податкової політики, забезпечення цінової й фінансової стабільності та ефективного функціонування внутрішнього боргового ринку, йдеться у повідомленні.
  • «Розраховуємо, що Програма розширеного фінансування буде чітко структурована на два етапи – воєнний та повоєнний – і триватиме чотири роки», – зазначили в НБУ.

Контекст

20 лютого Київ відвідала директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва. Візит відбувся за чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB). Восени минулого року програма стала своєрідним компромісом між неготовністю Фонду фінансувати країну, що знаходиться у стані війни, та бажанням України отримати принаймні план дій, який, зрештою, приведе до повноцінної програми МВФ. Наприклад, у вересні, коментуючи стан перемовин із Фондом, премʼєр Шмигаль характеризував позицію останнього як «абсолютно пасивну».

МВФ готовий надати значну економічну підтримку Україні в рамках нової повноцінної кредитної програми, сказала в інтервʼю Bloomberg Георгієва після візиту до Києва.

Як повідомив за результатами зустрічей премʼєр Денис Шмигаль, тепер Україна розраховує на багаторічну програму МВФ обсягом понад $15 млрд.

8 березня місія МВФ розпочала дискусії з представниками влади України щодо потенційної програми підтримки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні