Категорія
Новини
Дата

В Офісі президента пояснили, чому відклали запуск реєстру олігархів

Під час війни в Україні неможливо визначити, хто саме є олігархом, оскільки найбагатші українці втратили частину активів. Про це сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв’ю РБК-Україна.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Сьогодні обʼєктивно сказати, чи є людина олігархом, неможливо, з огляду на те, що ці люди втрачають активи вартістю мільярди доларів. Зараз складати реєстри і бігати, казати: «Ми склали реєстр», ну це не є розумним», – сказав Смирнов.
  • Він нагадав, що Венеціанська комісія наполягала на тому, щоб відкласти імплементацію закону «про олігархів». 
  • Водночас Смирнов зауважив, що зараз у парламенті на розгляді в другому читанні перебуває законопроєкт про Антимонопольний комітет, який значно посилює можливості держави в якості регулятора.
  • За словами заступника керівника Офісу президента, це все є допоміжним у боротьбі з надмірною концентрацією впливу. «Окрім закону про олігархів є інші закони, які є більш конкретними, точковими, вони вдосконалюють можливість боротися з явищами надмірного впливу і втручання у внутрішньополітичне життя», – сказав Смирнов.
  • «У країні, в якій палає війна, в якій люди втрачають заводи, воно (реєстр олігархів, – ред. ) не на часі. Дати обʼєктивну оцінку складно. Це того не вартує. Треба виграти війну, а потім сісти й подивитись на конкретну «карту бою», – зазначив заступник голови Офісу президента.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру, у вересні 2021 року. Зокрема, особам із цього списку закон забороняє фінансувати політичні партії, мати вплив на ЗМІ, брати участь у великій приватизації, а також зобов’язує подавати спеціальну декларацію. 

У РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність. Проте 29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО.

У липні минулого року найбагатша людина України – Рінат Ахметов – повідомив, що його компанія SCM виходить із медійного бізнесу. Причиною він назвав закон про олігархів.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що в Україні під ознаки олігархів потрапляють 86 осіб. Пізніше він поточнив, що цих осіб вибрали лише за одним із критеріїв, але не назвав, за яким саме.

9 червня міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Венеційська комісія через війну рекомендувала Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів. Міністр наголосив, що пауза в імплементації закону буде нетривалою. За його словами, Україна та Венеційська комісія повернуться до цієї теми після перемоги у війні, «якщо до того часу олігархи не стануть звичайними порядними бізнесменами».

«Війна творить чудеса з політиками, і будемо сподіватися, що створить чудеса з олігархами», – зазначив Малюська.

Так званий закон про олігархів не може застосовуватися в теперішньому вигляді. Такого висновку дійшла Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія). Україна має застосувати системний, а не індивідуальний підхід у процесі деолігархізації, як це роблять більшість країн, йдеться у висновку комісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні