Категорія
Новини
Дата

Венеціанська комісія рекомендує Україні відкласти впровадження закону про олігархів – міністр юстиції

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) через війну рекомендувала Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, який брав участь у засіданні комісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра юстиції, Україні радять відкласти впровадження закону, «тому що війна істотно змінює баланс сил в Україні та значно зменшує вплив олігархів». «І це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни», – сказав Малюська.
  • Він зазначив, що оцінити належним чином вплив закону про олігархів на політичну і правову систему вкрай складно.
  • Малюська наголосив, що пауза в імплементації закону буде недовгою. За його словами, Україна та Венеціанська комісія повернуться до цієї теми після перемоги у війні, «якщо до того часу олігархи не стануть звичайними порядними бізнесменами».
  • «Війна творить чудеса з політиками, і будемо сподіватися, що створить чудеса з олігархами», – зазначив міністр.
  • Малюська нагадав, що імплементація закону про олігархів є однією із семи рекомендацій Єврокомісії, виконання яких необхідне для початку переговорів щодо вступу України до ЄС.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру, у вересні 2021 року. Зокрема, особам із цього списку закон забороняє фінансувати політичні партії, мати вплив на ЗМІ, брати участь у великій приватизації, а також зобов’язує подавати спеціальну декларацію. 

У РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність. Проте 29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО.

У липні минулого року найбагатша людина України – Рінат Ахметов – повідомив, що його компанія SCM виходить із медійного бізнесу. Причиною він назвав закон про олігархів.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що в Україні під ознаки олігархів потрапляє 86 осіб. Пізніше він уточнив, що цих осіб вибрали лише за одним із критеріїв, але не назвав, за яким саме.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні