Категорія
Новини
Дата

В Росії вперше більш ніж за 100 років стався дефолт – Bloomberg

В Росії вперше за понад 100 років стався дефолт за суверенними борговими зобовʼязаннями в іноземній валюті, пише Bloomberg. Пільговий період для виплати близько $100 млн прострочених платежів за євробондами закінчився в неділю, що вважається подією дефолту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це стало «кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам», і сталося вперше з 1918 року, зазначає агентство.
  • «Це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного ізгоя, оскільки валютні резерви центрального банку заморожені, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи», – наголошує Bloomberg.
  • Згідно з документами щодо російських бондів, пільговий період за якими минув 26 червня, власники можуть самі оголосити дефолт, якщо власники 25% непогашених облігацій погодяться з тим, що сталася «подія дефолту». Інвесторам діяти негайно необов’язково, зазначає агентство. Вимоги стають недійсними лише через три роки з дати платежу.
  • Проте, зазначає агентство, з урахуванням збитків, вже завданих російській економіці та ринкам, дефолт поки що носить в основному символічний характер і мало що означає для росіян.
  • Водночас РФ заявляє, що має кошти для покриття будь-яких рахунків. Минулого тижня вона оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі $40 млрд у рублях, «оскільки нинішню ситуацію з іноземною валютою штучно створив Захід».
  • Міністр фінансів РФ Силуанов назвав ситуацію фарсом. Формально говорити про те, що настав дефолт, можна, якщо суд відповідної юрисдикції задовольнить позов власників бондів. Але зі зверненнями до суду, за Силуановим, «не все так однозначно», оскільки в жодному проспекті емісії Росія не відмовлялася від суверенного імунітету. Це означає, що навіть у разі подання позову іноземний суд не матиме юрисдикції для розгляду його по суті, вважає він.
  • Зазвичай офіційну заяву про настання дефолту роблять міжнародні рейтингові компанії, але санкції ЄС призвели до того, що вони відкликали російські рейтинги.
  • Востаннє РФ було оголошено дефолт більше століття тому, коли більшовики під керівництвом Володимира Леніна відмовилися від боргового навантаження країни царської епохи в 1918 році. Тоді борг можна оцінювався в $500 млрд в цінах 2020 року.

Контекст

У травні мінфін США не став продовжувати ліцензію, яка дозволила РФ здійснити виплати щодо євробондів в умовах санкцій. Після цього міністр фінансів Силуанов заявив про розробку нового механізму розрахунків у рублях. Національний розрахунковий депозитарій РФ на початку червня потрапив під санкції ЄС.

Президент РФ Путін 22 червня підписав указ, яким визначається порядок виплати всіх зовнішніх боргів у рублях. Раніше розрахунок рублями планувався лише перед західними кредиторами. Наступного дня мінфін РФ перерахував до Національного розрахункового депозитарію (НРД) рублі для виплати за євробондами у межах нової схеми обслуговування суверенного зовнішнього боргу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні