Категорія
Новини
Дата

Росія знову наблизилася до дефолту. Мінфін РФ розрахувався за євробондами в рублях

Мінфін РФ заявив, що провів виплати за євробондами в рублях – в «рамках нової схеми обслуговування суверенного зовнішнього боргу, затвердженої президентським указом», пише «Інтерфакс».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кошти у загальній сумі 12,51 млрд руб. (еквівалент $234,85 млн) отримано платіжним агентом з єврооблігацій – АТ «Національний розрахунковий депозитарій».
  • Мінфін РФ вважає, що зобовʼязання виконано у повному обсязі.
  • У звʼязку з «невиконанням іноземними контрагентами своїх зобовʼязань щодо проведення платежів з обслуговування державного боргу РФ» Мінфін переходить на новий порядок виплат за єврооблігаціями, встановлений указом президента РФ від 22 червня, повідомило міністерство.
  • Аби не допустити невиконання боргових зобовʼязань, Мінфін переводитиме в НРД рублевий еквівалент суми відповідного платежу, йдеться у повідомленні.
  • Іноземні власники євробондів повинні будуть надати відмову від майбутніх претензій щодо платежу, виконаного за новою схемою, заявили в Мінфіні РФ.

Контекст

Росія має провести три виплати купонів 23–24 червня на загальну суму $400 млн. Крім того, наприкінці тижня настає крайній термін для пропущених виплат наприкінці травня: близько $100 млн застрягли через санкції, а грейс-період спливає ввечері 26 червня. Якщо РФ не доведе гроші до інвесторів до цього терміну, настане дефолт, пише Bloomberg. 

У травні Мінфін США не став продовжувати ліцензію, яка дозволила РФ здійснити виплати щодо євробондів в умовах санкцій. Після цього міністр фінансів Силуанов заявив про розробку нового механізму розрахунків у рублях. Національний розрахунковий депозитарій на початку червня потрапив до санкцій ЄС.

Президент РФ Путін 22 червня підписав указ, яким визначається порядок виплати всіх зовнішніх боргів у рублях. Раніше розрахунок рублями планувався лише перед західними кредиторами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні