Категорія
Новини
Дата

Справи проти бізнесу. В Україні запустили бета-версію дашборду з даними реєстру досудових розслідувань

2 хв читання

Презентація бета-тесту першого публічного дашборду /пресслужба Мінцифри

Презентація бета-тесту першого публічного дашборду Фото пресслужба Мінцифри

Офіс генерального прокурора запустив бета-версію дашборду з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо справ проти бізнесу. Презентація проєкту відбулася 31 липня. Відкриття платформи анонсували у лютому цього року після того, як президент Володимир Зеленський оголосив про створення Ради з підтримки підприємництва. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • На платформі опублікована статистика розслідування і розгляду в судах кримінальних правопорушень, які пов’язані із здійсненням господарської та інвестиційної діяльності.
  • Вибірка сформована з кримінальних правопорушень, де надається кримінально-правова оцінка діяльності компаній або їх службових осіб, або де такі компанії чи особи є потерпілими, порушені їх права та інтереси чи розслідується посягання на порядок господарської та інвестиційної діяльності. 
  • В інших розділах можна побачити для порівняння всі кримінальні правопорушення за відповідними статтям кримінального кодексу, частина яких може не стосуватись саме господарської та інвестиційної діяльності.
  • Дашборд доступний абсолютно всім, він працює в тестовому режимі, повідомила пресслужба Мінцифри. Офіс генпрокурора збиратиме фідбек і доопрацює його. Мінцифра в цьому процесі проаналізувала інфраструктуру реєстрів, дані в них, а також надала рекомендації щодо критеріїв, які потрібні для виявлення тиску на бізнес. 
  • Тепер кожен охочий зможе переглянути, скільки справ щодо бізнесу відкрито, відфільтрувати їх за конкретною статтею або періодом, а також окремо за органами, які розслідують справи. Детальніше – на графіці.
Справи проти бізнесу. В Україні запустили бета-версію дашборду з даними реєстру досудових розслідувань /Фото 1

Інфографіка Мінцифри

Справи проти бізнесу. В Україні запустили бета-версію дашборду з даними реєстру досудових розслідувань /Фото 2

Інфографіка Мінцифри

Справи проти бізнесу. В Україні запустили бета-версію дашборду з даними реєстру досудових розслідувань /Фото 3

Інфографіка Мінцифри

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Проєкт реалізується Офісом генпрокурора за підтримки Мінцифри та координації Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України.
  • Дашборд дає якісну, повну та точну картину кримінальних проваджень щодо бізнесу, зазначив на презентації голова Офісу президента Андрій Єрмак. «Дискусія щодо тиску правоохоронних органів на бізнес буде переведена в площину цифр та даних, а не гучних дописів у соціальних мережах», – вважає він.
  • Метою Єрмак назвав побудову системи автоматичного керування ризиками. Середньострокова мета – вивести на якісно новий рівень роботу правоохоронців з підприємцями, бізнесом, інвесторами, наголосив він.
  • Генпрокурор Андрій Костін зазначив, що бета-версія дашборду – це перший крок до комплексної цифрової трансформації правоохоронних органів та розробки менеджменту електронного кримінального провадження. Офіс генпрокурора планує розширювати дані дашборду.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». Після того Мінцифри почало розробляти механізм, який дозволить моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки проводиться обшуків, та отримувати іншу інформацію.

Запуск дашборду з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо справ проти бізнесу у лютому анонсував під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine вже колишній заступник генпрокурора Дмитро Вербицький.

Із травня запрацювала перша версія дашборду у справах економічного сектора на базі ЄРДР. Проєкт робився за підтримки Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, за нього відповідали співзасновник monobank Олег Гороховський та засновник Netpeak Group Артем Бородатюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд