Володимир Зеленський /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Мораторій на «маски-шоу», зміни до закону про БЕБ. Зеленський озвучив рішення РНБО щодо тиску на бізнес

Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». Про такі рішення РНБО президент повідомив у вечірньому зверненні 23 січня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Сьогодні є рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо економічної безпеки та економічної стабільності саме зараз, у час воєнного стану», – заявив Зеленський. 
  • Він наголосив, що чітко визначені кроки, які допоможуть і українським підприємцям, і державним інституціям вирішити увесь той комплекс проблем, про який багато говорилося цими тижнями. 
  • «Як і домовилися урядовці з представниками бізнесу, буде сформовано Раду з підтримки підприємництва, і до її складу увійдуть представники саме бізнесу. Це відомі імена, відомі очільники українських компаній», – зазначив президент. 
  • Окрім цього, за його словами, уряд представить зміни до закону про Бюро економічної безпеки та деяких інших законів, «щоб максимально обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на «білий», легальний бізнес». 
  • «Визначено на рівні РНБО й термін три місяці фактичного мораторію на проведення процесуальних дій, які можуть заблокувати роботу підприємства», – наголосив Зеленський. 
  • Він також заявив про обовʼязкове проведення аудиту системи моніторингу ризиків податкових накладних. «Треба зняти всю проблематику з податковими накладними. І багато іншого – все детально є в указі», – зазначив Зеленський. 
  • «Держава свою частину морального договору з бізнесом виконає. Важливо, щоб і кожен з підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально, «в білу», поважає працівників, працівниць і точно не працює з Росією. Всі ми працюємо лише на українську перемогу!» – заявив президент.

  • Доповнено. В Указі «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», який було опубліковано згодом, Офісу генпрокурора спільно з СБУ, ДБР, Нацполіцією, БЕБ рекомендовано невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, що посягають на функціонування економіки держави.
  • За результатами аудиту силовики мають виробити механізми захисту підприємництва від можливих зловживань із боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб’єктів господарювання.
  • Також Офісу генпрокурора спільно з Мінцифри та Мінʼюстом рекомендовано забезпечити розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань із можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців, а також внести відповідні зміни до нормативно-правових актів, які забезпечують функціонування Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Контекст

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес на тлі арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital, повідомили Forbes бізнесмени, які були там присутні.

Коментуючи зустріч урядовців із представниками бізнесу, президент Зеленський заявив, що всі напрацювання щодо відносин влади та бізнесу будуть спрямовані в РНБО. Так він прокоментував зустріч урядовців з представниками бізнесу.

Громадський рух «Маніфест 42» у відповідь на арешт бізнесмена Ігоря Мазепи оголосив про перехід до більш радикальних форм протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу». Обʼєднання анонсувало попереджувальну акцію протесту – зупинку на годину підприємств – у разі, якщо влада не відреагує на його вимоги.

«Маніфест 42» заявив, що чекає від керівництва держави до 12:00 1 лютого 2024 року такі кроки для вирішення проблеми, яка загрожує національній безпеці держави.

  1. Президенту України та уряду – опрацювати та внести на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи, розроблені громадським рухом «Маніфест 42», спрямовані на обмеження зловживання владою перевертнями у погонах при проведенні обшуків, арешті рахунків та майна. Ініціювати законопроєкт, за яким усі правоохоронні органи, окрім БЕБ, позбавляються права розслідувати економічні злочини.
  2. Уряду – ініціювати створення постійно діючої комісії у форматі «уряд – правоохоронні органи – бізнес-обʼєднання» для оперативного реагування на «свавілля тилових силовиків» щодо бізнесу. Робота комісії має бути публічною, із залученням ЗМІ, а її рішення – обовʼязковими для виконання правоохоронними органами.
  3. Президенту України публічно оголосити свою позицію щодо обшуків на територіях підприємств без рішення суду та допуску адвокатів. Прямим наслідком цієї заяви мають стати дії юридичного характеру щодо резонансної справи Ігоря Мазепи, спрямовані на його звільнення із СІЗО.

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою із альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж із Печерського суду читайте тут.

23 січня Київський апеляційний суд зменшив розмір застави до 21 млн грн, але не скасував рішення суду першої інстанції. Пізно ввечері, 23 січня, стало відомо, що Мазепа вийшов із СІЗО під заставу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні