Категорія
Новини
Дата

Офіс генпрокурора анонсував відкриття дашборду з даними реєстру щодо справ проти бізнесу

2 хв читання

Дашборд з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо справ проти бізнесу буде відкритий вже найближчим часом, заявив заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine.

У лютому стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації працює над механізмом, який дасть змогу в режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки проводиться обшуків, та отримувати іншу інформацію, повідомляв віцепрем’єр, очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Ключові факти

  • «Щоб дашборд запрацював в Офісі генпрокурора у ЄРДР вже внесені зміни, є поставлені позначки і розробляється положення про ведення єдиного реєстру, де чітко буде зазначено, яка справа відноситься до бізнесу», – сказав він.
  • За словами Вербицького, наразі було виявлена 6471 справа, яка розслідується щодо бізнесу.
  • «Зараз ці позначки розставляються в ЄРДР, а потім ця інформація буде перенесена у дашборд, який, я вважаю, найближчим часом запрацює», – сказав заступник генпрокурора.
  • У подальшому всі охочі зможуть побачити – скільки обшуків, проваджень, арештів було стосовно бізнесу.
  • «Це буде відкритий дашборд, який зможе побачити все суспільство», – додав Вербицький.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

Що стосується тримісячної перерви від перевірок, то РНБО рекомендувало Офісу генпрокурора, ДБР, Нацполіції, БЕБ, СБУ утриматися від перевірок компаній, якщо це може зашкодити їх підприємницькій діяльності. Про деталі суспільного договору між бізнесом та владою, читайте в матеріалі Forbes.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, ніж у попередні роки. Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

У квітні цього року під час зустрічі з бізнесом та Радою бізнес-омбудсмена заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що після проведення аудиту близько 19% справ проти бізнесу були закриті

Із травня запрацювала перша версія «дашборду» у справах економічного сектора на базі ЄРДР. Проект робився за підтримки Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, за нього відповідали співзасновник monobank Олег Гороховський та засновник Netpeak Group Артем Бородатюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні